En av oss…

Meissa och Julia skriver om Krakowdagen, med basgruppsarbete med redovisningen av judiska spår och Oscar Schindler

18/4

Dagens första besök blev koncentrationsläger Płaszów, som låg i utkanten av Kraków. Av detta läger finns det inte mycket kvar längre, utan platsen består numera utav ett stort, öppet gräsområde. I filmen ”Schindler’s list” illustreras det vad som hänt där. Vi fördjupade oss genom att se filmen gemensamt innan besöket.

Därefter besökte vi Schindler-museumet, vilket var väldigt lärorikt! En del av museet skildrade KL Płaszów och de många arbetarna som varje dag arbetade i Schindlers fabrik och därmed hölls vid liv och räddades av Oskar Schindler.
Museet berättade också om Polens situation som land både före och under kriget, samt lite om efterkrigstiden. Det var ett väldigt bra museum då det stimulerade både syn, hörsel och känsel hos oss som var besökare.

Efter museibesöket åt vi pastarätter på restaurang Piano Rouge och när man var klar med den mycket goda lunchen hade alla ”fritid” i den fina staden Krakow. Vissa gick och åt fantastiskt god glass på Café Europeiska, några gick till den stora Galleria Krakowska medan andra utforskade staden. Fritiden varade i 3 timmar.

Vi samlades 16.00 vid Mariatorget för att sedan börja våran statsvandring. Vi gick från Mariakyrkan vidare till Jagellonska universitetet som är det äldsta i hela Europa. Vi skulle ha besökt Wavel slottet och fick höra myten om hur Krak blev kung och gjorde Krakow till Polens huvudstad.

Våra basgrupper hade i uppgift att redovisa om varsin plats Kazimierzs judiska område. En grupp pratade om plac Nowy/Nytorget, andra om Remu, Stara och Isacs synagogor. Därefter åkte vi bussaktiga turistepor tillbaka till Mariatorget för en kort rast innan middagen på Resturang Da Pietro. Slutligen tog vi oss tillbaka till hostlet och sov. En underbart fin sista dag i Krakow.

Meissa & Julia


Senaste inläggen.
Äntligen! 15 Mar
Bloggat på nwt.se.
Desktop