Christian Holm Barenfeld

Fotbollsrasism?

Jag måste direkt erkänna att mina kunskaper i fotboll är mycket begränsade och jag har dessvärre ganska liten kolla på den svenska fotbollstruppen till VM och kommenterar därmed inte heller fotbollen i detalj. Däremot förtjänar det svenska laget ett stort grattis och uppskattning för segern i den första VM-matchen som igår gick av stapeln mot Sydkorea och där Sverige tog hem segern.

En riksdagskollega som däremot kommenterat det svenska fotbollslandslaget och kritiserar sammansättningen av laget och startelvan är vänsterpartisten Daniel Riazat. Enligt Riazat är det svenska VM-lagets startelva tydligen för vit och att detta visar på problemen i svenska fotbollsförbundet. Smaka på den! Jag tror på att det är kompetensen som räknas, dvs det som på finspråk kallas meriokrati. Alltså att det är kompetens och prestation som avgör.

Den är alltså för vit, enligt Riazat? Är det då så galet att tänka och tycka som Riazat? Mitt svar är att det är det. Att utifrån hudfärg tillskriva personer egenskaper och kvalifikationer är ju grunden i rasismen . Tänk om Riazat eller någon annan politiker skulle ha kritiserat den svenska VM-truppen för att den varit för svart om många av våra spelare haft den bakgrunden. Vilket ramaskri det skulle ha blivit, fullt befogat. Full befogat är det därför att kritisera Riazats uttalande. Det som är uppseendeväckande är att en riksdagsledamot, likt Riazat gör i sitt twitterinlägg, utan att ifrågasättas av sitt parti eller media, öppet kan påvisa åsikter där en grupp föraktfullt kritiseras baserat enbart på hudfärg.

Jag har som sagt dålig koll på fotboll och på spelarna. Jag vill dock att det går bra för Sverige och är övertygad om att landslagsledningen tar ut de bästa spelarna och jag lägger mig inte i detta. Till skillnad från Daniel Riazat kommer jag inte vare sig reagera på eller kritisera vilken hudfärg de svenska spelarna har. Kollade just in den truppen och såg vilka som deltar och önskar dem all lycka till. Kollade även sammansättningen av den sydkoreanska truppen och noterar på namnen att den i ett Riazat-perspektiv låter oroande sydkoreansk. Har inte kollat bilder på truppen och men antar att den består av Sydkoreas bästa spelare.


Senaste inläggen.
Bloggat på nwt.se.
Desktop