Christian Holm Barenfeld

Veterandagen.

Idag, den 29 maj, är det veterandagen och i år är det första gången som den är allmän flaggdag. Det är inte en dag för tidigt. Riksdagen röstade om att göra veterandagen till flaggdag i maj förra året. Vänsterpartiet röstade emot detta.
Idag, på veterandagen, hedrar vi alla de militära och civila veteraner som har deltagit i svenska internationella insatser för fred och säkerhet. Tack för allt ni har gjort, allt ni gör. Tack för att ni försvarar Sverige och för att ni står upp för goda värderingar och den svenska demokratin. Som riksdagsledamot känns det extra bra att denna uppskattning visas våra veteraner.
Det är ju vi som tar de formella besluten att skicka ut svenska tjejer och killar ut på farliga uppdrag med risk för deras liv och säkerhet. Jag har själv aldrig tjänstgjort i utlandsstyrkorna, men har haft förmånen att besöka dem i fält. Bland annat fick jag möjligheten att göra det i Afghanistan för några år sedan. I Värmland avtäckte prins Carl-Philip ett minnesmonument för våra veteraner hösten 2016, den återfinns vid Brigadmuseum i Karlstad. 

Bild: I april 2017 röstade vi i riksdagen för att veterandagen ska göras till helgdag. Beslutet trädde i kraft sommaren 2017 och idag, den 29 maj 2018, firas veterandagen för första gången som flaggdag.

 

Bild: Christian Holm Barenfeld på flygplatsen vid besök hos den svenska militära styrkan i Afghanistan i december 2012.

Bild: HKH Prins Carl-Philip avtäcker minnesmonument för våra veteraner vid Brigadmuseet i Karlstad i oktober 2016.


Senaste inläggen.
Veterandagen. 29 Maj
Bloggat på nwt.se.
Desktop