Christian Holm Barenfeld

Gårdsförsäljning en självklarhet.

I maj röstade en majoritet av riksdagens ledamöter för att tillåta gårdsförsäljning av öl och vin. Regeringspartierna (S+MP) och Vänsterpartiet förespråkar ett fortsatt förbud.

Gårdsförsäljningen skulle vara en bra möjlighet att utveckla den småskaliga produktionen av öl och vin och ett bra sätt att utveckla såväl den så kallade måltidsturismen och stärka företagandet, inte minst på landsbygden. Jag har i riksdagen motionerat för att gårdsförsäljningen ska tillåtas och igår debatterade denna fråga med den socialdemokratiska riksdagskollegan Mikael Dahlqvist i P4 Radio Värmland. 

Sverige är det enda landet i EU som förbjuder gårdsförsäljning och även Norge tillåter det. Såväl Finland som Norge har vid sidan av gårdsförsäljningen ett statligt alkoholmonopol, vilket skulle vara en möjlig kombination även här i Sverige. Huruvida vi ska ha ett statligt alkoholmonopol eller inte är en helt annan fråga. Den kan vi också diskutera, men vi ska inte blanda den samman med gårdsförsäljningen. Läs mer och lyssna på gårdagens radiodebatt. 


Senaste inläggen.
Veterandagen. 29 Maj
Bloggat på nwt.se.
Desktop