Christian Holm Barenfeld

Regeringens ”krigsförklaring” mot valfrihet och friskolor.

Nu vill regeringen med stöd av Vänsterpartiet avveckla valfriheten inom välfärden. Det gör man genom att införa ett förbud för vinster för välfärdsföretag. Det är priset när statsminister Stefan Löfven och regeringen för att säkra sin makt gör upp med Vänsterpartiet. Vänsterpartiet styr dessvärre regeringen i frågor om välfärden.

Hälso- och sjukvårdsföretagen fredas från förbudet då regeringen inser att förslaget slår undan benen för privata alternativ och att man inte skulle klara sjukvården. Dessvärre förefaller de strunta i alla de hundratusentals elever som går i friskolor, de äldre som bor på äldreboenden som drivs av privata omsorgsföretag.

Det blev extra tydligt när socialminister Annika Strandhäll uttalade sig i höstas. – Jag ser inte framför mig ett förslag som kommer att leda till att vi inte har några privata intressenter inom hälso- och sjukvården. Däremot är det viktigt att resurserna nyttjas för det som de är avsedda för”. Det är ett uttalande som också vi moderater ställer oss bakom. Dessvärre tar nu även Annika Stranshäll strid mot alternativ i alla andra delar av välfärden.

Att Vänsterpartiet jublar är inte så svårt att förstå. De har ju reformerat sig i den bemärkelse att de tagit bort ordet kommunisterna ur sitt partinamn, men för att citera deras förre partiordförande är de fortsatt trogna dess ideal. Marknadsekonomi och en fri marknad är helt enkelt inte deras grej.

Det skulle vara intressant att höra de frihetligt sinnade delarna av Miljöpartiet, som brukar gilla valfrihet och alternativ, säger? Likaså finns det ju ett antal socialdemokrater som insett att valfrihet och mångfald är bra.

Dessbättre är sannolikheten att regeringens förslag antas i riksdagen minimal. Eller för att citera SVT:s Mats Knutsson så sannolikheten ungefär lika stor som att påven gifter sig. Jag lovar att i riksdagen göra vad jag kan för att stoppa regeringens tokigheter.

Dagens besked från regeringen är inget annat än en krigsförklaring från dem mot valfrihet och en mångfald av utförare inom välfärden.

Det viktiga i denna fråga är ju att vi har kvalitet i välfärden. De företag som bedriver verksamhet ska självklar prestera för att få betalt och ska de göra vinst krävs att de levererar. Men till skillnad mot Jonas Sjöstedt så anser jag det vara bra når företag går bra. Då kan de nämligen utvecklas, växa, anställa fler och fokusera på att förbättra sin verksamhet.

Kvalitet ska alltid stå i centrum och Vänsterpartiet och regeringen kommenterar inte någonting kring kvaliteten vare sig i den offentliga sektorn eller den privata inom välfärden. Känns som att vi borde avsätta en budgetpost för att utbilda vänstergänget i svensk politik i grundläggande företagsekonomi.


Senaste inläggen.
Veterandagen. 29 Maj
Bloggat på nwt.se.
Desktop