Christian Holm Barenfeld

Regeringen undergräver rättssäkerheten och asylsystemen.

Isabella Lövin, Ylva Johansson, Gustav Fridolin och Heléne Fritzon presenterar uppgörelsen. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nu har regeringen och statsminister Stefan Löfven berättat att Miljöpartiet får igenom sina långtgående krav och att regeringsmakten är viktigare för Socialdemokraterna än att värna asylsökandes rättssäkerhet och det svenska asylsystemet.

Det finns så klart enormt många ömmande fall av asylärenden. Migrationsverkets långa väntetider är ett stort problem, inte bara för ensamkommande utan för de allra flesta asylsökande. Regeringens beslut att personer som egentligen saknar asylskäl ändå ska beviljas uppehållstillstånd, är däremot inte en genomtänkt lösning. Beslutet försämrar tvärtom både långsiktigheten och rättssäkerheten i migrationspolitiken.

Regeringens beslut blir mycket konstigt. Helt plötsligt ska 9 000 afghaner som kan misstänkas ha ljugit om sin ålder i asylprocessen få sin sak omprövad och nästan alla kan räkna med att få stanna enligt regeringen, trots att Rättsmedicinalverket i de undersökningar man gjort under året har konstaterat att en stor andel ljugit om sin ålder.

De afghaner som däremot inte ljög om sin ålder ska fortsatt inte få komma in. Detta skickar väldigt konstiga signaler. Beslutet blir helt enkelt heltokigt.  Resultatet blir ju inte annat än att signalen är att lögner ska löna sig och ärlighet straffa sig. Vi moderater tycker självklart att detta är felaktigt och allvarligt.

De huvudsakliga skälen till att vi moderater säger nej till regeringens märkliga beslut är:

– Dagens beslut undergräver rättssäkerheten i Sveriges migrationspolitik och tilltron till asylsystemet.

– Beslutet öppnar upp för uppehållstillstånd för stora grupper vuxna män utan skyddsbehov.

– Sverige behöver en långsiktig och hållbar migrationspolitk, dagens beslut från regeringen är istället tyvärr ett tydligt avsteg från just det.


Senaste inläggen.
Bloggat på nwt.se.
Desktop