Christian Holm Barenfeld

28 år sedan 28 år av Berlinmur och kommunistiskt förtryck föll!

Bild: Tog denna bild i Berlin kvällen den 9 november 2009. En konstgjord mur av stora ”dominobrickor” hade byggts ut som symbol för den gamla Berlinmuren.

Ikväll är det exakt 28 år sedan Berlinmuren föll. Den började uppföras den 13 augusti 1961 och föll på kvällen den 9 november 1989 och under natten mot den 10 november. Det förändrade historien och friheten segrade över den förhatliga och förtryckande kommunismen. Omvärlden såg på med spänd förväntan och framtidstron växte sig allt starkare. Tiotusentals östtyskar som i decennier förtryckts bakom muren strömmade under kvällen och natten från östra Berlin till frihetens väst. Diverse kommunister och andra antidemokrater världen över var naturligtvis bedrövade, liksom många i det svenska Vänsterpartiet, däribland Lars Ohly som grät den kväll då andra firade förtryckets slut.

Under 28 år var Berlinmuren en mörk del av den historien och en symbol för det kommunistiska förtrycket. Idag har alltså muren varit historia i 28 år, då det strax före midnatt är exakt 28 år seden den föll. För åtta år sedan hade jag själv möjlighet att vara på plats på 20-årsjubileet av murfallet, det sk 20 Jahre Mauerfall. Det var en härlig upplevelse att få träffa massor av människor som var där och firade. Några människor som under 28 år inte haft möjlighet att träffa varandra på grund av muren. Ett par jag träffade firade 20 år tillsammans. Hon från tidigare öst, han från tidigare väst födda i början av 1970-talet och uppväxta med muren, men som träffades och blev ett par just den kvällen när muren föll och hon tog sig över från öst till väst. Träffade andra i min ålder som berättade om första gången de kunde lämna öst och om hur de upplevde den nyvunna friheten.

Skrev inför 20-årsjubileet denna artikel i NWT, som publicerades för exakt åtta år sedan och därtill går det att läsa trevliga reportage (på tyska dock) i bl a Frankfurter Allgemeine Zeitung, Der Spiegel och Berliner Morgenpost.

 


Senaste inläggen.
Bloggat på nwt.se.
Desktop