Christian Holm Barenfeld

Har idag röstat för att avsätta försvarsministern.


Har idag röstat för misstroende mot försvarsminister Peter Hultqvist (S). Det var vad vi krävde i somras när säkerhetshaveriet på Transportstyrelsen och regeringens oförmåga att hantera densamma uppdagades. 

 Alliansen krävde då att infrastrukturminister Anna Johansson, inrikesminister Anders Ygeman och försvarsminister Peter Hultqvist skulle avsättas för att de inte tagit sitt ansvar och därmed inte skött sitt jobb. Löfven valde att sparka Johansson och Ygeman, men behöll Hultqvist. 

Då ingen ny information och inga förmildrande omständigheter framkommit finns ingen anledning att dra tillbaka kravet på att sparka också Peter Hultqvist. Däremot är skälen till att han bör avsättas flera, vilket vår gruppledare Jessika Polfjärd tydliggör i en artikel i Svenska Dagbladet. 

Moderaterna gillar att genomföra det vi säger att vi ska göra och stå för det vi har sagt. Det gjorde vi även idag!

Tyvärr, vilket förvisso var mycket väntat, var inte antalet partier och ledamöter som stod fast vid kravet på att Hultqvist skulle avsättas tillräckligt. Men att så många ledamöter idag krävde hans avgång är en tydlig signal att en stor del av riksdagen saknar förtroende för honom.

Denna historia är dock inte över ännu, vare sig för Peter Hultqvist eller statsministern eller för den delen en rad andra ministrar. Konstitutionsutskottet granskar regeringens hantering av säkerhetshaveriet vid Transportsstyrelsen. Mer eller mindre för varje dag som går dyker det upp ny information om att regeringen vetat om mer än vad de tidigare har sagt. Hittills har två ministrar och statsministerns närmaste medarbetare, hans statssekreterare tvingats avgå. Jag lär med all sannolikhet få anledning att återkomma i fråga om detta haveri inom Transportstyrelsen och regeringen.


Senaste inläggen.
Veterandagen. 29 Maj
Bloggat på nwt.se.
Desktop