Christian Holm Barenfeld

En revolutionärkommunist bland utlandssvenskarna.


Befinner mig som jag skrev i mitt förra inlägg på möte med Svenskar i världen och Utlandssvenskarnas Parlament.
Här tas som sagt frågor som är viktiga för våra utlandssvenskar upp och diskuteras. 
Svenskar i Världen utser också Årets Svensk i Världen. Pristagare 2017 är tränaren för det svenska damlandslaget i fotboll, Pia Sundhage. En mycket skicklig fotbollstränare som nått stora framgångar och på det sättet varit en person som satt Sverige på kartan och lyft Sverige.

Pia Sundhage är inte bara fotbollstränare, hon framträder också regelbundet med revolutionärkommunister på Svenska Kommunistpartiets (tidigare KPML(r) ) möten. Det är alltså ett odemokratiskt parti som vill använda demokratin till att avskaffa den. De hyllar också blodtörstiga diktatorer runt om i världen, inte minst den nordkoreanske presidenten. Pia Sundhage har själv önskat få bli tränare för Nordkoreas landslag.

Tänk om hon hade varit sverigedemokrat. Det hade blivit en rejäl diskussion och sannolikt omfattande media kring detta. Än mer om man hyllat en nazist eller en IS-krigare. Media är med rätta obarmhärtiga om någon ställer upp för eller stöttar nazister. Det har jag full förståelse för och jag tycker att det är riktigt att det kritiseras, men att en lång rad av den svenska kändiseliten klarar sig från skarp kritik för gullande med kommunismen är helt oförståeligt. 

Jag tycker alltså att det är extremt anmärkningsvärt att det faktum att Sundhage är kommunist och/eller framträder med kommunistisk avsändare inte ifrågasätts. (Medlemslistor i partier i Sverige är inte offentliga.) Hon har dock varit prisutdelare vid fredsloppet, sjungit kampvisor och annat på Kommunsitiska Patiets träffar med mera. Det är ju faktiskt långt värre än om hon vore sverigedemokrat, det är fullt i klass med att vara nazist eller IS. 

Jag känner inte Pia personligen, hon kan vara trevlig, men genom sitt stöd för Kommunistiska partiet försvarar hon det onda, hon försvarar förtrycket och bidrar till människors ofrihet. Någon säger att hon inte är kommunist eller medlem i partiet. Det normala om man blir beskylld för att tillhöra eller stötta en extremiströrelse är att man offentligt dementerar och tar avstånd från dessa hemskheter. Har man en ledande roll och en roll som förebild för många blir detta än viktigare. Det gäller tveklöst för Pia Sundhage som är en förebild för många, inte minst unga fotbollstjejer.

Att föreningen Svenskar i Världen okritiskt väljer att hylla henne och ge henne pris känns därför både märkligt och pinsamt. Värdegrund torde ju vara hyggligt relevant. Det går att hylla personer för deras gärning, men i de lägena viktigt att ifråga sätta annat. 

Tidigare år har många personer, säkert med rejält varierande politiska bakgrunder fått detta fina pris. Förhoppningsvis har värdegrunden varit långt fräschare.


Senaste inläggen.
Veterandagen. 29 Maj
Bloggat på nwt.se.
Desktop