Christian Holm Barenfeld

Socialismen dödar – även i Venezuela


I media i Sverige, såväl som i övriga världen, kan vi nu se skräckfyllda bilder och höra fasansfulla rapporteringar från förtryckets Venezuela. Igår hölls en folkomröstning på inititiv av den odemokratisk presidenten, Nicolas Maduro, om att införa en så kallad författningsförsamling som i grunden kommer frånta parlamentet all makt och göra till en fullblodsdiktator. Alla de 545 platserna råkade som av en händelse också gå just till representanter för presidentens socialistparti. Dessvärre har också en lång rad människor dödats i samband med valet och flera oppositionella har skjutits till döds, även barn har varit bland de som fallit offer för regimens brutalitet.

Det är viktigt att omvärlden nu protesterar kraftfullt. USA har fördömt det som sker i hårda ordalag, EU också om än möjligen något mer lågmält. Norges utrikesminister var tidigt ute i sin kritik och nu har också Sveriges utrikesminister som står bakom EU:s uttalande kritiserat händelserna. 

Jag har själv skrivit interpellationer (frågor)  i riksdagen till utrikesminister Margot Wallström (S) om situationen i Venezuela. Den senaste skrev jag i april och den skulle ha varit besvarad i början av maj. Dessvärre drar utrikesministerns svar ut anmärkningsvärt länge på tiden och hon har nu meddelat att hon avser besvara interpellationen den 31 augusti.

Det som förvånansvärt få i media noterar är att det svenska Vänsterpartiet officiellt tills nyligen formligen har hyllat den förtryckande regimen i Venezuela och många av deras ledande företrädare gör det fortsatt. Det är en skymf gentemot alla de som faller offer för förtrycket och mycket pinsamt för Sverige att sådant representeras i riksdagen och andra politiska församlingar.

Vänsterpartiets förstamajtåg där regimen i Venezuela hyllas.

Diktator Nicolas Maduro

Bild: Protester mot regimen i Caracas.


Bild ovan: Jag själv på plats utanför kampanjhögkvarter i regionen Carabobo i norra Vemezuela i december 2012. Regionen styrdes då av ett oppositionellt parti.

Nedan: Presskonferens efter möte med den regionala ledningen.

 Bild ovan: Jag tillsammans med oppositionspolitikerna Carlos Graffe till vänster och Julio Cesar Rivas till höger i Carabobo i april 2011. Nedan: Carlos Graffe och jag vid ett möte i London 2013. Julio satt under en tid i ett högsäkerhetsfängelse och har villkorlig dom riktad mot sig för att han arbetar mot regimen. Carlos Graffe sitter sedan några veckor fängslad och är satt i militärfängelse utan rätt att träffa familj och advokater.


Senaste inläggen.
Bloggat på nwt.se.
Desktop