Christian Holm Barenfeld

Alliansen riktar misstroende mot tre ministrar

På onsdagsmorgonen meddelade Alliansens partiledare att Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna, efter den senaste tidens säkerhetsskandal, riktar misstroende mot de tre direkt berörda ministrar, infrastrukturminister Anna Johansson, inrikesminister Anders Ygeman och försvarsminister Peter Hultqvist.

Att rikta misstroende mot dessa tre är helt naturligt och på presskonferensen och i debattinlägg motiveras varför. Skandalen inom Transportstyrelsen och dess tidigare generaldirektör Maria Ågren bröt mot lagen och Ågren dömdes senare för detta. De agerade som lett till säkerhetskrisen har riskerat enskilda individers såväl som rikets säkerhet. Anders Ygeman och Peter Hultqvist bekräftar att de känt till dessa uppgifter sedan början av år 2016 och Anna Johansson skyller fegt på sin sedan tidigare sparkade statssekreterare Erik Bromander. Trots att åtminstone inrikesminister Ygeman och försvarsminister Peter Hultqvist känt till uppgifterna har de enligt uppgift underlåtit att informera statsministern, de har inte informerat oppositionsledarna, ej heller riksdagens ledamöter eller svenska folket om de risker de utsatts för.

Självklart kan man inte i alla lägen säga allt offentligt när det gäller uppgifter om rikets säkerhet, men här framstår det tydligt att det snarare har varit ambitionen att tysta, sopa under mattan och säkerställa att detta inte slår tillbaka på den ansvariga regeringen. För hur tror ni informationen hade sett om uppgifterna inte blivit offentliga via media? Hade vi då fått höra något? Jag är tveksam.

I skrivande stund meddelas via medier att regeringen överväger att avgå. Det är ett alternativ de har och detta beslut ligger i statsministerns händer. I samma medieuppgifter görs gällande att Alliansen då är redo att ta över. Allt detta är så klart spekulationer. För egen del tycker jag dock att det är rimligt att Moderaterna och Alliansen och alla andra som gör anspråk på politisk makt måste vara beredda på att ta ansvar för Sverige och som det beskrivs ta över.

Det läge vi står inför nu är historiskt och allvarligt. Det allvarliga är dock inte om en oansvarig s-regering avgår, det oansvariga är det som de gjort och som lett fram till säkerhetskrisen som så ofta kallats #Transportgate. Det går inte som regeringen har gjort att delegera bort frågor som rör rikets säkerhet.

Denna text kommer med all sannolikhet kompletteras under dagen och troligen kommer även nya inlägg.


Senaste inläggen.
Bloggat på nwt.se.
Desktop