Christian Holm Barenfeld

#Transportgate

Statsministerns presskonferens om IT-skandalen, #Transportgate”, har just avslöjats. Efter att ha hållit sig gömd ich tyst skullestatsministern slutligen ge besked.

Presskonferensen väckte dock snarare fler frågor än vad den gav besked. Noterbart var också att Löfven omgett sig av expertis i form av överbefälhavaren och Säpo-chefen samt den nya generaldirektören vid Transportsstyrelsen.

Ansvariga statsråd fick inte vara med. Såväl infrastrukturminister Anna Johansson, inrikesminister Anders Ygeman och försvarsminister Peter Hultqvist lyste med sin frånvaro.

Såväl Anders Ygeman som Peter Hultqvist har medgett att de fick reda på skandalen i januari 2016, Anna Johansson säger sig ha fått reda på saker och ting först i januari 2017 och skyller detta på en tidigare sparkad statssekreterare. Den stora frågan var då när fick statsminister då kännedom om skandalen som kan ha utgjort ett direkt hot mot rikets säkerhet.

I direktsändning på presskonferensen meddelar Löfven att han fick informationen först i januari 2017. Det innebär i så fall att Anders Ygeman och Peter Hultqvist haftinformationen i ett år utan att informera statsministern. 

Endera talar inte statsministern sanning eller så har han inte koll på sin regering och frågor direkt kopplade till rikets säkerhet. Jag vet inte vad som är mest allvarligt!
Därtill finns många andra frågetecken som återstår för Löfven att besvara. Det framgick dock tydligt att statsministern blev märkbart irriterad när påläggskalven Ygeman ifrågasattes och han försökte då styra över ansvaret för misslyckandet på Anna Johansson. 

Sedan kom en massa kvalificerat dravel om besluts- och informationsvägar som var lätt förvirrande. Kollegan och tidigare ministern Tobias Billström redogör klokt på facebook för det orimliga i statsministerns resonemang. 

Frågan är vad som nu händer? Vilken eller vilka ministrar får gå? Eller är detta spiken i kistan för en regering som lämnar så mycket att önska på så många områden?


Senaste inläggen.
Bloggat på nwt.se.
Desktop