Christian Holm Barenfeld

Försvar, säkerhet och rysk aggression.

VisbySäkpol2017

Bild: Deltagarna samlade i Visby vid Moderaternas och Jarl Hjalmarsons säkerhetspolitiska konferens.

Denna vecka har jag haft möjligheten att delta vid en säkerhetspolitisk konferens i Visby som Jarl Hjalmarsonstiftelsen och Moderaterna arrangerar. Vi har samlat dryga 30-talet intressanta deltagare och fokus är på de utmaningar som finns i vårt östra grannskap och hur Europa ska hålla ihop och hur frihet ska behållas där den finns och skapas där det idag är ofritt. Ryssland och Putinregimen är så klart centralt i denna diskussion, liksom diskussioner om den nya amerikanska administrationen och president Trump. Ukraina, Vitryssland, Georgien och andra länder som direkt drabbas av de ryska aggressionen diskuteras så klart i hög grad under dessa dagar.

Oron i vårt närområde är allvarlig och det är viktigt att vi har en bra försvar och en god försvarsförmåga, men också att vi samarbetar och är välinformerade om läget och även vad som pågår ”bakom kulisserna”. Konferenser som denna är ett bra sätt att lära mer och kunna diskutera, vrida och vända på dessa komplicerade och i många fall oförutsägbara frågor.

Många intressanta inlägg och föredrag och bra diskussioner. Bland deltagarna återfinns två tidigare regeringschefer, tidigare statsminister Carl Bildt och Rysslands tidigare premiärminister Mikhail Kasyanov. Andra deltagare och talare är Anna Kinberg Batra, Ukrainas vice premiärminister Ivanna Klympush-Tsintsadze, partiledarna från våra systerpartier i Litauen, Gabriellus Landsbergis, och Estland, Margus Tsahkna, som också är landets försvarsminister, rådgivare till tidigare amerikanska presidenter, ambassadörer och en rad specialister på olika områden i regionen.

Också Zhanna Nemtsova, dotter till den tidigare oppositionsledaren Boris Nemtsov som avrättades i Moskva för två år sedan, är på plats. Boris brukade delta på våra säkerhetspolitiska konferenser här i Visby varje år. Den sista gången många av oss träffade honom var i oktober 2014 då han för sista gången var på plats här i Visby. Den 27 februari 2015 avrättades han på öppen gata utanför Kreml.

Nemtsov

Bild: Möte med Boris Nemtsov i Moskva hösten 2012 då jag besökte honom tillsammans med partikollegor från olika delar av världen.


Senaste inläggen.
Veterandagen. 29 Maj
Bloggat på nwt.se.
Desktop