Christian Holm Barenfeld

Dags att kräva svar av Margot Wallström (S)

img_2486.jpg

Bild: Vitrysslands diktator Aleksandr Lukasjenko

Under många år har Sverige varit ledande inom EU, delvis tillsammans med Polen, att driva frågan om krav på mer öppenhet och frihet och ett stop för kränkningarna av de mänskliga rättigheterna och förtryck av oppositionella och journalister m fl i Vitryssland (Belarus), landet som ofta kallas Europas sista diktatur. Vi har också varit drivande i frågan om kraftfulla sanktioner mot regimen och president Lukasjenko om de inte upphör med förtrycket. Dåvarande utrikesminister Carl Bildt (M) hade frågorna om Vitryssland och övriga länder i det som kallas det Östliga Partnerskapet och den negativa politiska utvecklingen i Ryssland, högt på agendan och fick starkt stöd av övriga EU för denna politik.

Sedan hösten 2015 har dock tonen inom EU förändrats rejält, sanktioner har lyfts och man påstår sig ha sett förbättringar i landet. Dessvärre är det svårt att få svar på vari dessa förbättringar består av. Sanktionerna byggde på att landet hade politiska fångar, att de inte har någon fri media och att vallagen är utformad på ett sätt som i grunden hindrar fria och demokratiska val. De politiska fångarna släpptes, liksom de brukar göra, innan det hölls val i landet hösten 2015, men på de andra punkterna har vi inte sett några förbättringar. Därtill har förtrycket av oppositionella fortsatt på olika sätt.

De senaste dagarna, sedan förra veckan, har omfattande gripanden och fängslanden av oppositionella ledare, journalister och andra frihetsförsvarare skett. Tystnaden från den svenska regeringen och utrikesminister Margot Wallström (S) har dock varit oroande tyst. Först idag kom ett twitterinlägg från Wallström att hon oroas av situationen och att fångarna måste släppas. Det är bra. Men frågan är vart Sveriges röst i dessa frågor tagit vägen. Jag oroas och befarar att Sverige tappar ledningen i denna fråga och därmed påverkansmöjligheten. Därför har jag skrivit en interpellation till Margot Wallström i frågan för att få upp den på den politiska agendan och få tillstånd en debatt i riksdagen.

 


Senaste inläggen.
Veterandagen. 29 Maj
Bloggat på nwt.se.
Desktop