Christian Holm Barenfeld

Häpnandsväckande struntkampanj från Systembolaget

Systembolagets vd Magdalena Gerger genomför just nu en politisk kampanj på skattebetalarnas bekostnad? Det finns olika politiska uppfattningar om huruvida vi ska tillåta gårdsförsäljning eller ej.

Det är dock inte Systembolagets, som statligt monopolbolags, roll att bränna miljoner på att sköta regeringens debatterande. Att statliga myndigheter eller statliga företag gör sig till politiska spelar åt det ena eller det andra hållet är helt enkelt oacceptabelt. I det aktuella fallet är Magdalena Gergers kampanj och uttalanden häpnadsväckande och fylld av struntprat!

Jag är för gårdsförsäljning och Magdalena Greger kommer att få en kopia av min motion i denna fråga. Jag har lagt motioner om detta även tidigare i riksdagen. Via denna länk kan du se motion jag och kollegan Margareta Cederfeldt lade i ämnet förra året.

Har idag röstat för att avsätta försvarsministern.


Har idag röstat för misstroende mot försvarsminister Peter Hultqvist (S). Det var vad vi krävde i somras när säkerhetshaveriet på Transportstyrelsen och regeringens oförmåga att hantera densamma uppdagades. 

 Alliansen krävde då att infrastrukturminister Anna Johansson, inrikesminister Anders Ygeman och försvarsminister Peter Hultqvist skulle avsättas för att de inte tagit sitt ansvar och därmed inte skött sitt jobb. Löfven valde att sparka Johansson och Ygeman, men behöll Hultqvist. 

Då ingen ny information och inga förmildrande omständigheter framkommit finns ingen anledning att dra tillbaka kravet på att sparka också Peter Hultqvist. Däremot är skälen till att han bör avsättas flera, vilket vår gruppledare Jessika Polfjärd tydliggör i en artikel i Svenska Dagbladet. 

Moderaterna gillar att genomföra det vi säger att vi ska göra och stå för det vi har sagt. Det gjorde vi även idag!

Tyvärr, vilket förvisso var mycket väntat, var inte antalet partier och ledamöter som stod fast vid kravet på att Hultqvist skulle avsättas tillräckligt. Men att så många ledamöter idag krävde hans avgång är en tydlig signal att en stor del av riksdagen saknar förtroende för honom.

Denna historia är dock inte över ännu, vare sig för Peter Hultqvist eller statsministern eller för den delen en rad andra ministrar. Konstitutionsutskottet granskar regeringens hantering av säkerhetshaveriet vid Transportsstyrelsen. Mer eller mindre för varje dag som går dyker det upp ny information om att regeringen vetat om mer än vad de tidigare har sagt. Hittills har två ministrar och statsministerns närmaste medarbetare, hans statssekreterare tvingats avgå. Jag lär med all sannolikhet få anledning att återkomma i fråga om detta haveri inom Transportstyrelsen och regeringen.

Moderaterna kräver fortsatt Peter Hultqvists avgång.


Har just skrivit under krav för att väcka misstroende mot försvarsminister Peter Hultqvist (S). Ingen ny information har tillkommit sedan i somras som förmildrar vare sig hans bristande ansvar och vår avsaknad av förtroende för honom. Därav finns ingen saklig grund för att inte kräva hans avgång.

Riksmötets öppnande 2017

Idag var det så dags för riksdagen att slå upp sina portar inför mandatperiodens sista riksdagsår. Riksmötets öppnande 2017 går av stapeln

Det är på många sätt en festlig dag och en viktig symbol för vårt demokratiska samhälle. Talmannen börjar, H.M. Konungen förklarar riksmötet för öppnat och statsministern avger regeringsförklaringen.

Just regeringsförklaringen avser jag återkomma till. För mig som moderat lämnar den mycket att önska på så många sätt. Detta inlägg blir dock bara ett kortare om Riksmötets öppnande i sig. 

Nedan kan ni se några axplock från dagen i bildform.


Bild: Jag och maken Niclas Holm Barenfeld

Bild: Riksplan med ceremonier.

Bild: H. M. Konungen förklarar riksmötet öppnat.


Bild: Christian Holm Barenfeld, Anna Kinberg Batra & Niclas Holm Barenfeld.


Bild: Jag tillsammans med riksdagskollegan Pål Jonson.

🏳️‍🌈 Pridefirande med Moderaterna i Värmland 🏳️‍🌈


Idag var det åter dags för Värmland Pride här i Karlstad. Varje år går det av stapeln. Vi var många som gick i paraden för allas rätt att älska den man vill. 

Moderaterna i Värmland var så klart också på plats. I år hade vi otur med vädret vilket är trist, inte minst för arrangörerna som länge jobbat med pridefestivalen, men även för deltagarna så klart. Men trots den regnigaste dagen på länge som var stämningen god och parade välfylld med värmlänningar. Happy Pride alla! ❤️💛💚💙💜🏳️‍🌈

$ocialdemokratiskt lotteridobbleri


Ett parti som vill ha en hårt reglerad spelmarknad har alltså enorma intäkter från just denna marknad genom sin lotteriförsäljning. Att, som Socialdemokraterna och SSU, därtill sälja dem på kredit till skuldsatta gör ju inte saken mindre omoralisk. Dubbelmoralen är total och trovärdigheten obefintlig. 

Frågan är hur värmländska socialdemokratiska riksdagskollegan Berit Högman, som sitter i styrelsen för de socialdemokratiska spelbolagens styrelser, ser på denna ”affär”. 

Glädjande slussbesked 


Igår var en glädjens dag på många sätt för oss värmlänningar. Trafikverket presenterade sin nya nationella infrastrukturplan för åren 2018-2029. Den omfattar alltså alla de stora satsningar som man avser göra de närmaste åren. 

I denna plan finns en rad delar som är bra för Värmland och den stora positiva nyheten är att investeringen i nya slussar i Trollhättan finns med. Det är av stor vikt och direkt avgörande för vänersjöfarten. De nuvarande slussarna är gamla och kommer behöva stängas inom några år. Utan en investering i nya slussar skulle det innebära att vänersjöfarten upphöra. 

Vi är många som under många år har diskuterat denna fråga och det känns nu väldigt bra att satsningen finns med i infrastrukturplanen. Nu ska vi bara säkerställa att riksdag och regering fattar beslut i enlighet med myndighetens förslag.

Löfven den enda som inte visste?

Säkerhetsskandalen på Transportsstyrelsen, det s k Transportgate, kryper allt närmare statsminister Stefan Löfven. Nu har det uppdagats att Stefan Löfvens statssekreterare Emma Lennartsson fått mer information än vad hon tidigare medgett. Frågan är vad som nu händer, men tror att detta kan vara inledningen på fortsättningen av vad som kommer prägla en stor del av svensk politik framåt.

Först visste nästan ingen någonting, men med tiden visar det sig att allt fler visste mycket mer. Nu alltså även statsministerns närmaste medarbetare. Frågan är ju nu hur ovetande statsministern faktiskt har varit.

Att statsråden Anders Ygeman och Anna Johansson fick sparken nyligen blir bevisat allt mer korrekt. Likaså att försvarsminister Peter Hultqvist ska göra detsamma. För detta måste dock riksdagen återsamlas. Frågan är nu hur länge statsminister Stefan Löfven kommer sitta kvar.

Med största sannolikhet är inte det sista sagt i denna fråga.

🇸🇪 Utlandssvenskar träffades i Stockholm.


Under förra veckan hade jag förmånen att delta vid föreningen Svenskar i Världens årliga möte och vid Utlandssvenskarnas parlament. Där diskuteras frågor som är särskilt viktiga från svenskar som bor i andra länder. 

Tillsammans med kollegor från riksdagens samtliga partier gavs vi också möjligheten att få delta i en debattpanel. 

Det var trevliga och givande dagar och utlandssvenskarna är en växande grupp av svenskar. Om kring sju procent av våra medborgare bor inte i Sverige. 

Föreningen Svenskar i Världen är en organsiation som jobbar med att informera om, bevaka och lobba för utlandssvenskars intressen. Det har de gjort sedan organisationen grundades 1938, så nästa år fyller de 80 år! 

En revolutionärkommunist bland utlandssvenskarna.


Befinner mig som jag skrev i mitt förra inlägg på möte med Svenskar i världen och Utlandssvenskarnas Parlament.
Här tas som sagt frågor som är viktiga för våra utlandssvenskar upp och diskuteras. 
Svenskar i Världen utser också Årets Svensk i Världen. Pristagare 2017 är tränaren för det svenska damlandslaget i fotboll, Pia Sundhage. En mycket skicklig fotbollstränare som nått stora framgångar och på det sättet varit en person som satt Sverige på kartan och lyft Sverige.

Pia Sundhage är inte bara fotbollstränare, hon framträder också regelbundet med revolutionärkommunister på Svenska Kommunistpartiets (tidigare KPML(r) ) möten. Det är alltså ett odemokratiskt parti som vill använda demokratin till att avskaffa den. De hyllar också blodtörstiga diktatorer runt om i världen, inte minst den nordkoreanske presidenten. Pia Sundhage har själv önskat få bli tränare för Nordkoreas landslag.

Tänk om hon hade varit sverigedemokrat. Det hade blivit en rejäl diskussion och sannolikt omfattande media kring detta. Än mer om man hyllat en nazist eller en IS-krigare. Media är med rätta obarmhärtiga om någon ställer upp för eller stöttar nazister. Det har jag full förståelse för och jag tycker att det är riktigt att det kritiseras, men att en lång rad av den svenska kändiseliten klarar sig från skarp kritik för gullande med kommunismen är helt oförståeligt. 

Jag tycker alltså att det är extremt anmärkningsvärt att det faktum att Sundhage är kommunist och/eller framträder med kommunistisk avsändare inte ifrågasätts. (Medlemslistor i partier i Sverige är inte offentliga.) Hon har dock varit prisutdelare vid fredsloppet, sjungit kampvisor och annat på Kommunsitiska Patiets träffar med mera. Det är ju faktiskt långt värre än om hon vore sverigedemokrat, det är fullt i klass med att vara nazist eller IS. 

Jag känner inte Pia personligen, hon kan vara trevlig, men genom sitt stöd för Kommunistiska partiet försvarar hon det onda, hon försvarar förtrycket och bidrar till människors ofrihet. Någon säger att hon inte är kommunist eller medlem i partiet. Det normala om man blir beskylld för att tillhöra eller stötta en extremiströrelse är att man offentligt dementerar och tar avstånd från dessa hemskheter. Har man en ledande roll och en roll som förebild för många blir detta än viktigare. Det gäller tveklöst för Pia Sundhage som är en förebild för många, inte minst unga fotbollstjejer.

Att föreningen Svenskar i Världen okritiskt väljer att hylla henne och ge henne pris känns därför både märkligt och pinsamt. Värdegrund torde ju vara hyggligt relevant. Det går att hylla personer för deras gärning, men i de lägena viktigt att ifråga sätta annat. 

Tidigare år har många personer, säkert med rejält varierande politiska bakgrunder fått detta fina pris. Förhoppningsvis har värdegrunden varit långt fräschare.

Senaste inläggen.
Desktop