#ljus | Carin Coach | bloggar.nwt.se
Carin Coach
Etikett. #ljus

100 ggr om dagen!

Han kom ihåg det- från NWT-bloggen-hundra dagar i rad!

Han såg mig gå ner på knä för att söka motljuset och gnistret i buskarnas isdiamanter.

Han såg mig gå ner på knä för att söka motljuset och gnistret i buskarnas isdiamanter. Hade behövt lägga mig ner för att få te´t i fotot där.

Vi sprang ihop mellan möten – vi hade en paus och började prata. Det fanns en tid när jag var med i #blogg100- Grejen som Fredrik Wass, Stockholm startade för x år sedan (gissar på 7).

Jag hängde på och fortsatte av bara farten i flera år. Och det var då jag fällde citatet: ”Jag skulle kunna blogga 100 ggr om dagen!” där vi satt och fikade på kontoret.

De vek sig dubbla av skratt runtomkring för de visste att det var sant! Nästa tanke- så klart- vem vill läsa, vem har tid att kolla och nog har jag annat att göra: Coacha, till exempel.

Det var så kul! 🌟Att han mindes och bad mig sätta fart igen…

Wupp upp- här utlovas inget, men faktum är att om det nu skulle bli ett mål för mig 100 ggr/dag – så har jag redan en plan😃

Tre saker ska till:

1) Input från läsare, i kommentarsfältet eller IRL, typ skriv om det här! Skildra detta!

2) Laptop o bildkrångel-haft strul med själva hantverket, vilket bromsar aktiviteten. Det här behöver funka för att tiden ska räcka till.

3) Tänja lite på gränsen för vad som räknas som blogginlägg, he he 😊

Vad sägs? Ska vi köra? I så fall lovar jag en sak- Du får veta i förväg så du kan välja mellan att ta betäckning 😁 eller hänga på och kolla in👍😊👍

Carin Coach 🌷

Rosors ljus i kolmörkret… Fokus bortom

Rosorna i ”positive energy-corner”

Hej därute i blåst, regn och nermörkret! 

Tidigt i morse la jag ögonen på rosorna – ”Välkommen hem rosorna”, som jag vårdar som vore de späda, vilket i rosors värld betyder ”stå kallt på natten”.

Instagram la jag upp ett foto och viskade om poesi. VA? Du kanske undrar: Vad har poesi med arbete, ekonomi och effektivitet att göra?
Tja, det kan man undra – och backar vi en smula så brukar vi få syn på större sammanhang som t ex vikten av känsla, närvaro och balans när vi står inför viktiga beslut.

Poesins ”väsen” kan visa sig på olika vis, i en bild, i en låt, i en blick kanske. Poesin, fiolosofin, konsten, balett, opera, teater … allt det där hjälper oss att känna, se och uppleva lite starkare för varje gång. Det är väl inte för inte som vi har så stort utbud av avancerade konstnärer i landskapet Värmland.

Min association över vad jag såg i rosorna där i morgonljuset när snön var på väg att rinna bort utanför fönstret:

En snövit stig – rådjursklivande ben, försiktigt lyfter steget fram över dagens tre steps, morgon – middag – kväll – som vore rosorna vita snödrivor av marcipan att nästan sväva fram över med kärlekens röda staket runt dagen.

Går det att se det jag såg? Önskar dig en riktigt mysig höstkväll i slutet av november 2017.

/Carin Coach

Hjärnan och spiken – hur hänger det ihop?

Häromdagen, jag tror det var i söndags – när jag kom hem, in i värmen hade vaxat båten och skulle laga mat… P1 på radion och Ernst Billgrens krönika, eller var det kåseri?

Nu gäller det att du klickar på den blåa länken (någon av dem) för att du ska ha en chans att få ihop kopplingen mellan min, för dagen, så grymma rubrik.

Ge dig själv fem minuter av tankesprång och relax (5, 19 för att vara exakt). Varning! Ställ in dig på att övervinna impulsen, ”Men vänta nu, vad är det här…?” Kåseriet har formen av en novell och tumskruvarna dras åt allt hårdare ända tills: Pang!

Ernst Billgren slår huvudet på spiken och säger något viktigt om minnet i vår tid… ”Eller var det i lördags jag lyssnade, kanske vid frukosten?”

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=438&artikel=6813980

Energi och relation – det har jag lånat av den här mannen – i titeln på min blogg. Stort och varmt tack, Einstein! 

/Carin Coach

Våren viskar…

GLAD PÅSK! Som vanligt hoppas jag att du som läser har det bra.

IMG_5195[1]

Har du hört hur våren viskar? Det är lika ofattbart varje år – hur det bara kommer… blommor och blad ur allt det gråa, bruna ”fula”. Sommartiden är på ingång. Kan det verkligen vara så?

Ha nu en härlig dag!

/Carin Coach :)

#blogg100 #lovelife

 

Kvinnorna om våren… 8 mars 2015

Hej där sköning! Det har smugit sig in ett litet vår-tema här i bloggen och det är ju inte så konstigt. Den lär vara här! 🙂 Alltså njutningen av en marshimmel, med 7,8-10-15 ”vår-grader”, när man (du och jag) får knäppa upp jackan, när den till och med får åka av… Ja, den känslan är för mig så obeskrivligt skön att…

Kära Du! Just idag, söndagen till ära så tänkte jag: Det är läge att damma av det där gamla kåseriet som jag fått så mycket uppskattning för. Det var infört på Kultursidan i NWT för 20 år sedan. Oops! Var finns de åren? Var tog de vårarna vägen? När jag kom på att det är den Internationella Kvinnodagen idag, 8 mars – så är det ännu lämpligare att låta tidens ljuskägla svepa över textens generationer, som den gör i det där korta kåseriet. Så här börjar det:

Kvinnorna om våren
Har ni sett dem? Kvinnorna om våren. Ni tänker nog på de unga damerna som klistras upp i sektioner på reklampelare. De kommer först av alla. /…/

Vet du varför jag avbryter mig själv här? Jo, när jag grävt fram kåseriet upptäcker jag att det infördes 11 april 1995. Jag kommer lite för tidigt här! Hela texten skriver jag in, skriver av den dagen – som en rolig grej. Nu fotograferar jag av kåseriet som en hyllning till #Internationella Kvinnodagen och kanske går det att smygläsa lite på fotot av kåseriet?

#GOOGLE är som vanligt #kreativa #lekfulla och på tå! Här kan du klicka om du vill läsa om den 8 mars!

IMG_5220[1]

Kåseri infört på Kultursidan i NWT 11 april 1995. Kopia på tidningstexten, där min lilla färgpenna nyss fyllde i den svartvita illustrationen med lite grönt och lila.

 

IMG_5195[1]

Igenkänning från min blogg häromdagen…

/Carin Coach 🙂

#blogg100 #lovelife

Häromkvällen…

Hej Fining! Idag vill jag gå loss och skriva och ”väcka poeten i dig”. Det låter kanske pretantiöst eller ska vi säga ”pretto”, som i #Mello – så är vi på banan igen.

Häromkvällen kom den där känslan vällande av #framtid, #vår, #lek, vara #ute i #ljuset. Minnen från flängande på cykel, brännboll med kall nästipp, småflirtande med gympadojjor som ristar i gruset, det vita ljuset – nästan lite syrligt – långt före det gröna, inte ens brunt, eller ens violett i trädkronor och knoppar – bara dammigt, grått och trött vinterbörd.

Åh, du min bloggläsare – tänk om du skulle vilja berätta för mig – ge mig feedback:

 • Vilka bilder dyker upp i ditt inre?
 • Vilka minnen framkallar du?
 • Vad är det du ser, när du läser min text?

Det vore så enastående kul med feedback. Du kan skriva i kommentarsrutan – eller så mailar du mig här!

Ha nu en lovely lördag!

/Carin Coach 🙂

#blogg100 #lovelife

Längta – ”Jag längtar till Italien!”

Hej fining! Hur är läget? Vi är framme vid dag 4 i Läkarmissionens utmaning i Vänliga veckan. Klicka här för att läsa tidigare inlägg. Fortsätt att klicka dig bakåt.

Utmaning nr 4:

Längta: Hör av dig till någon du inte pratat med på länge. 

 1. Vem är den första/förste du kommer att tänka på?
 2. Var har du kontaktuppgifterna?
 3. När ringer du? Eller passar det bättre att skriva?

Dagens rubrik är en flirt med Evert Taubes sång: ”Jag längtar till Italien, Italiens sköna land, där små citroner växa…” Och idag, när jag var på banken, så fick jag av en slump en så härlig beskrivning av Toscana, Sicilien och tågresor i Italien så nu får det allt bli av…

Tänk hur trevligt man kan ha på banken- när personalen är så generös och bjuder på sina smultronställen! Det finns så mycket vänligt fôlk, så en nästan dåner! Härligt!

Ha nu en skön torsdagskväll!

IMG_4962[1]

Look at this fellow! Ja, det är kul att växla mellan språken och blommorna är som mina vänner – Jag älskar dem! 🙂

 

/Carin Coach 🙂

#blogg100 #lovelife

Svar på Fredagsfrågan till Ulrica inreder

Hej där fining! Hur är läget? Underbara Ulrica inreder och jag korsbloggar, vi skickar frågor till varandra om fredagarna. Nu har veckodagarna glidit iväg lite, det är så mycket som trängs och vill vara med i bloggen!

Just nu jobbar Ulrica utomlands, etablerar kontakter och står i – mycket spännande. I sitt blogginlägg beskriver hon hur de har en strategisk plan med sitt företagande – så det är mer än sol och värme som gör att hon och familjen dragit till Grand Canaria!

Som vanligt ställer Ulrica en klockren fråga till mig: Den handlar om hur man kan ”mota Olle i grind” och uttrycket får idag symbolisera den hösttrötthet, nedstämdhet och ökad risk för både sjukfrånvaro och sjuknärvaro på arbetsplatserna runtomkring. Ulrica undrar något i stil med: Hur ska cheferna agera – om det inte redan anlitat dig Carin Coach – för att skapa en positiv stämning, en energi som arbetsplatsen själv äger och kan lära sig att underhålla? Hon undrar: Hur gör man? Läs hela Ulricas fråga och blogginlägg här!

Mitt svar är uppdelat i tre och utgår från att det gäller just en chef en som har ansvar och ska leda något framåt (som Ulrica skrev om). Vad behöver den chefen göra?

 1. Lyssna
 2. Lyssna
 3. Lyssna

Håll i hatten – för här kommer en liten twist, en lite annorlunda vinkel på vad vi oftast spontant tänker kring chef och ledare, som utgår från Einstein. Ja, om jag ska vara ärlig så finns han med i mina tankar hela tiden – i det relativa tänkandet, energin, rörelsen, samspelet all kommuniaktion som pågår i universum. Han har lånat ut sin formel till min bloggvinjett och makrokosmos och mikrokosmos hänger ihop. Det pågår hela tiden. Och för att hämta hem oss till ”Mammas gata”, ja där vi känner oss trygga och hemma, så går mina konkreta tankar så här:

Oavsett vilken roll man har på en arbesplats, så har man alltid ansvar för sig själv. Du, vet – det är ingen annan som kan hoppa in i dig och göra dina handlingar åt dig. Vi behöver göra själva. Det är här det blir så viktigt med öppen, trygg och smidig kommunikation. Om den är trygg och respektfull så blir den automatiskt effektiv. Det kan vara en rejäl utmaning och ju bättre man jobbar på att hitta den – dess bättre resultat.

Det första lyssna: Lyssna inåt. 

 1. Vad behöver jag (oavsett roll/ställning) för att hålla min energi uppe i höst?

Det andra lyssna: Lyssna på omgivningen.

2.  Vad säger omgivningen, på jobbet/hemma – vad behöver vi för att hålla energin uppe?

Det tredje lyssna: Gäller positiva förslag som utvecklar verksamheten.

3. Hur kan vi bygga in positiva, relativt enkla saker i arbetsvardagen, vars effekt fungerar förebyggande. Ett sätt att slippa dippar med, sämre resultat, ökad belastning som blir följden när det blir sjukfrånvaro och minskad effektivitet. Vilka idéer finns? Var finns dem? Hur får vi fram dem, alldeles naturligt?

Hur ska jag göra? 

Mitt svar är, om du inte redan har kontaktat de som är proffs på hur vi bygger upp oss själva, mentalt och fysiskt – ring, maila – ta kontakt. Om du tycker det är ”skämmigt”, bli nyfiken på vad som hindrar dig från att ta en första kontakt. Om du ska operera ett knä så går du till en skicklig läkare. Om du ska laga tänderna så går du till en skicklig tandläkare.  Hur gör du när du ska utveckla dig själv och dina medarbetare?

Det är du som går med ditt knä, det är du som äter och tuggar med dina tänder, det är du som lever och arbetar i din verksamhet. Det är du som äger allt det där och när vi träffats och börjat samarbeta  så upptäcker du ständigt nya effekter av medveten kommunikation (ett av signumen för professionell coaching.)

Ja,a Ulrica nu blev det ett långt svar här. Jag vet hur jag själv arbetar och vilka jag ”tar in” (samarbetspartners) – om det är riktigt stora grupper. Jag har anspassat min verksamhet så att den ska smälta in i arbetsvardagen för både mig och kunden. Den blir delvis mer webb-baserad. Vi behöver minst ett fysiskt möte först och sist i en utvecklingsprocess. Delar av t ex förebyggande energiboost kan vi sedan lösa över Internet. Det finns många varianter. Kundens arbetstider och behov styr helt hur jag paketerar efterfrågad tjänst.

IMG_3389[1]

Den här pelargoninan bara står där och lyser i vårt uterum. Färgen är helt magisk – den har hängt i hur länge som helst och visst är det som en båge mellan Värmländsk höst hos Carin Coach och höst på Grand Canaria. Färgstarkt, glatt, positivt – energi som ska bära som stål genom gråblanka oktober och novemberdagar! 🙂

Hoppas att du fick svar Ulrica och Du, kära läsare! Det finns så mycket positivt och tänk, jag är lite förkyld, lite snuva – vad spännande att se hur det är. Det händer ju nästan aldrig och som jag har skrattat! Ja, a du hör Ulrica nu är jag på väg att komma med dråpliga exempel om hur …

Hälsa Fina Familjen, Grand Canaria, sol och hav. Vi längtar tills ni är åter i Sverige!

Kram, Bella!

/Carin Coach 🙂

#blogg100 #lovelife #create future

Svar på Fredagsfrågan – finally! Jantelagen mm.

Hej där Sköning! Lite extra hej till Underbara Ulrica inreder, som ställde Fredagsfrågan vars svar kommer först nu! Det kom en helg emellan och ett #val2014 som går till historien.

När jag skrollar genom sociala medier så är det som om musten har gått ur folk och det är en annan känsla i bildspråk och kommentarer. Hur var det före valet och hur är det efter valet? Vilken är skillnaden? Jag ställde frågor här i bloggen och hur ska vi tolka det svar som människor format genom sina val? Det är en större fråga.

Innan vi svänger in på Ulricas Fredagsfråga till mig så vill jag lyfta ett perspektiv som Bisonblog gett mig. Det är som om Fredrik Wass gör det igen – med sin klarsyn lyfter han på ett stort lock till en bubblande gryta – Vem har kontroll över våra digitala närvaro och hur? Var tog de frågorna vägen i valdebatten? Fredrik lyfter blicken så elegant att det känns som ett ljus går upp inom mig!?

Det är så skönt att vakna ur sin Törnrosasömn, och inse: Det har aldrig varit viktigare att värna om demokratin.

Kära Du! Det blir långt idag – jag vet – hänger du med till slutet? Om inte – så hoppa till slutet – där står 1 viktigt delsvar på frågan. Jag har ju lovat att svara på Fredagsfrågan, så nu kopierar jag in Ulricas fråga den är kort och koncis:

Hur bemöter man jantelagen på bästa sätt?

Du ska få lite bakgrund  också – jag kopierar in kontexten (kursiverad, centrerad), och sedan kommer mitt svar, är du kvar? He he… Roligt att du läser!

Ja, som ni kanske har märkt så korsbloggar jag och Carin Coach varje helg! det är toppen roligt och spännande tycker vi i alla fall! Och idag (igår ;-) ) så är det min tur att ställa en klurig fråga till Carin. Och jag börjar så här: Jag följer några bloggar som drivs av framgångsrika kvinnor, de är snygga och smarta och jag blir inspirerad av att läsa. Man får tips och idéer och jag är själv alltid intresserad av att prova nya saker och att utvecklas! Men solen har en baksida :-( Dessa kvinnor blir ofta utsatta för sk nättroll som ger elaka kommentarer mm och vi andra som läser som inte är lagda åt det hållet ser ju klart och tydligt att det ofta handlar om avundsjuka den kända svenska avundsjukan!! JANTELAGEN!!! finns det något mer osexigt? Carin jag vet ju att du skrivit hela 3 böcker på kort tid!! (vem mer än du lyckas med det!! :-) ) och att ett ämne som berörs är just JANTELAGEN så jag anser att du är expert på detta! Så min fråga från  mig och säkert alla andra som utsätts för denna ”lag” är idag kort och gått: Hur bemöter man jantelagen på bästa sätt?

Kära Ulrica! Tack för din fråga. Jag har skrivit en coachbok om det här med syftet att läsaren ska kunna coacha sig själv bort från Jantelagen. Det började med mina glada ögon, som Kjell Enhager säger. Jag blev så nyfiken på vad det finns för positivt i Jantelagen, som många uppfattar som en olustig, krypande och hämmande abstrakt känsla. Rena faktalänkar om Jantelagen lägger jag längst ner så du kan klicka på dem när du läst min text, låta informationen blanda sig inom dig så du får tänka själv.

Upplever man en känsla så finns där något, oavsett laddning på känslan (plus eller minus). Här skulle jag gärna utveckla men det blir för långt. Du får ställa ny fråga om det goá Ulrica. Alltså upplevelsen kan finnas där, samtidigt som själva Jantelagen, den finns inte! Det är ett fenomen som uppstår i sociala sammanhang mellan och inom individer. Många unga personer har aldrig hört talas om den.

För mig var paradoxen i fenomenet så attraktivt att nyfikenheten drev på och på baksidan av min första bok i Coachtrilogin står det:

/…/ ” Vad händer när Jantelagens negativa energi söker sig till sin positiva motpol och vi skapar rum för JA-lagen?” /…/

För att syna Jantelagen i sömmarna och nosa upp det positiva i den så krängde jag den ut och in. Då föll tre bokstäver bort – n,t,e – och kvar blev JA-lagen, med andemeningen att säga JA till det positiva i livet, till lärandet, till utvecklingen hos andra och hos dig själv. Där  du kan coacha dig själv framåt genom böckerna.

Vad hittade jag? I JA-lagen, kapitel 4 står det sid 64 – 79  Massor av negativt – och den insikten är positiv när man upptäcker att här finns massor att lära sig av, bara att hacka i sig, knapra på och träna. Insikten leder till nästa steg – medvetet val och träning i att förhålla sig till sig själv, andra och kunna sortera i det som kommer.

Ibland har jag tänkt så här Ulrica – det finns så kallat framgångsrika människor som verkar har sitt jag och sin identitet bevarad – undrar om de har en särskild gen som står emot eländet:

 • oförmåga, grönsvart avund, sunkiga energier sprungna ur rädsla och ångest. I boken ställer jag frågorna om hur vi, var och en kan arbeta med vår egen avundsjuka, ofullkomlighet, svaghet och vidare i kapitel 5 om vår rädsla.
 • Vad händer när vi börjar leva våra liv kärleksfullt – på riktigt? Finn Fem Fint – i stället för att leta fel. Låta sig inspireras, glädjas, finna kraft och lust i samverkan, i samarbete. Bejaka andras framgång!
 • Mina utgångspunkter är www – win win win – samarbeta, dela ge – jobba mot ett högre syfte, ett gemensamt mål, hjälp jaget att lyfta sig förbi egot. Våga lita på att äkta vara – alltid är äkta – oavsett vad som står runtomkring.

Jag hittade massor av positivt i det negativa – det glittrar i ögonen när jag tänker på det Ulrica- och hur det ledde vidare till nästa bok: PLUSPOLEN. Nu kommer den tredje coachboken, och det känns som en krona på verket. Klicka här för att se omslagsbilden – den talar som av sig själv. Bildformatet är för stort för bloggen.

Ja- a, kära Ulrica! Det här blir ett ultra-långt svar! 🙂 Det har tagit mig tre böcker att utforska mekanismerna – alltså skapa en konkret verktygslåda med knep efter knep för att komma åt de stoppande krafterna – energier som hindrar utvecklingen. Det är alltså ett stigande utvecklingstema böckerna igenom där du på individplanet coachar dig själv, lär dig mer om dig själv och hur du kan välja ditt eget agerande. Det här jobbar vi med i GRÖNT KORT.

Tänk en så enkel sak som att vägra snacka skit om andra. Tala direkt med den det gäller om något har gått fel.

IMG_3139[1]

Här står ”jag ” (styvmorsviolen) i kvällssolen med maskrosor som grannblomma. Vi lever här – sida vid sida både före och efter #valdagen 2014 – när fotot togs.

Författaren och bakgrunden till Jantelagen.

En Facebooksida i ämnet

Ännu ett forum om Jantelagen

Och det som räknas i slutändan av allt det här är hur vi faktiskt agerar och gör, på riktigt. Det tycker jag är så spännande, riktigt spännande!

/Carin Coach 🙂

#blogg100 #lovelife Ps. imorgon blir det kort blogg, he he 🙂

 


Senaste inläggen.
Bloggat på nwt.se.
Desktop