#litteratur | Carin Coach | bloggar.nwt.se
Carin Coach
Etikett. #litteratur

Hjärnan och spiken – hur hänger det ihop?

Häromdagen, jag tror det var i söndags – när jag kom hem, in i värmen hade vaxat båten och skulle laga mat… P1 på radion och Ernst Billgrens krönika, eller var det kåseri?

Nu gäller det att du klickar på den blåa länken (någon av dem) för att du ska ha en chans att få ihop kopplingen mellan min, för dagen, så grymma rubrik.

Ge dig själv fem minuter av tankesprång och relax (5, 19 för att vara exakt). Varning! Ställ in dig på att övervinna impulsen, ”Men vänta nu, vad är det här…?” Kåseriet har formen av en novell och tumskruvarna dras åt allt hårdare ända tills: Pang!

Ernst Billgren slår huvudet på spiken och säger något viktigt om minnet i vår tid… ”Eller var det i lördags jag lyssnade, kanske vid frukosten?”

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=438&artikel=6813980

Energi och relation – det har jag lånat av den här mannen – i titeln på min blogg. Stort och varmt tack, Einstein! 

/Carin Coach

Visklubben på Värmlands Museum

IMG_1051 (2)

Bröderna Halvarsson, Anders och Christer har berättat så många roliga historier. Jag viker mig dubbel där i soffan. De spelar på Värmlands museum i eftermiddag. Ta chansen!

Hej därute – snart första advent!

Hur vill du fira dagarna fram till jul? Jag fick nys om att Visklubben kommer att spela lördag eftermiddag 26/11 på Värmlands Museum. Åh, vad det vore mysigt att få uppleva. Idag har jag annat, bestämt sen tidigare, så jag missar den chansen av ljuvlig njutning.

Var du än är idag – Hur lockar du fram det som du gillar av advent och jul? Det finns ju oändligt mycket att välja på. Hur väljer du?

/Carin Coach 🙂

 

 

Presidentval i USA och berättelser från Värmland

Snön yr som pudersocker där ute, och i morgon, när vi vaknar så vet vi hur det gick. Oavsett vilka politiska åsikter vi har så står vi inför ett historiskt presidentval i USA. En kvinna, Hillary Clinton, kan bli vald till president i det stora landet i väster 2016 och minst fyra år framåt.

Vilka konsekvenser får utgången på valet för oss här i Sverige – ja, den som det visste. Det fenomen att verkligheten pågår simultant och parallellt är svårt att förstå nu och så har det alltid varit. Samtidigt som små barn föds pågår det fruktansvärda krig osv. Att fästa berättelserna på pränt, eller på film att fånga verkligheten är ett sätt för oss att både minnas, försöka förstå och lära oss. Och frågan är vad har vi lärt oss – egentligen? I det stora tv-fönstret, hur ser världen ut vad förväntas vi klara av? Hur vill vi att jorden ska snurra?

Nu kommer den mest ”skruvade P-3 -övergången” på länge, för nu på lördag den 12 november är det boksläpp på Karlstads Stadsbibliotek kl 13-15 för Värmlandsvägar, en antologi av Värmländska Författarskapet. I presidentvalstider kunde jag bara inte hoppa över det faktum som kan komma att bli en vattendelare i vår tids historia. Den som lever får se och här följer spåret med berättelser efter vägen och närmast i fokus det lokala: Värmlandsvägar.

IMG_3070

I det stora internationella, internetbaserade utbudet av global information har kanske det lokala, trygga, aldrig varit viktigare? Vad tror du? Det finns många tankar om detta, men jag vill ta chansen och citera Värmländska Författarsällskapets ordförande, Carl Göran Gustafsson skriver.

Varsågod njut av vår ordförandes, Carl Göran Gustafssons ord:

”Spontant tänker jag på det viktiga läsandet, skrivandet och berättandet. Att föra berättelserna vidare, jag tänker ofta på några ord som John Dimitri en romsk man yttrat; ”Hade det aldrig berättats, hade det aldrig hänt”. Det kan vara vardagliga berättelser, eller mera världsliga händelser. Att läsandet och skrivandet är demokratiska rättigheter, att barn och ungdomar ges dessa möjligheter. Att VFS är en platå och mötesplats för författare i alla åldrar, möten som ger energi, kreativitet och skapar tillsammans möjligheter för varandra. Där vi bjuder varandra på en eller flera skrönor.”

IMG_3069

Jag passar på att sprida inbjudan och säga: VÄLKOMMEN!

Hoppas vi ses på lördag. Jag ska vara med och läsa min novell som är i en ny genre – burlesk! Ligger i hårdträning för vi har nästan ett ”TV 4-schema”, då vi är många som ska få plats med våra korta texter på 5-7 min i uppläst tid.

/Carin Coach

 

 

Sinnenas paradis eller?

Hej Sköning! Läget denna majkväll? Bra hoppas jag, som vanligt. Det är maj månad och full rulle. Vet du vad jag gör mellan alla jobb, alla sysslor, coachande, bloggande, joggande…? Jag samlar på skönhet på ren #beauty. Förresten så samlar jag på det som är äkta, ja samlar på upplevelser som är äkta. Möten som är äkta … det här är en oändlig källa… Passa på att reflektera för dig själv vad du lägger in i ordet äkta.

För mig är våren en del av sinnenas paradis, dofterna, ljuset, färgerna, fågelsången … Följ mig på Instagram så ser du mer av hur jag talar med bilder…

Det blir en vårkram ikväll, så här i hänryckningens tid, snart mellan hägg och  syren.

Jag har sett en hägg som är värd ett helt eget blogginlägg. Det kanske kommer…

Ps. Om du som läser är allergisk och har det jobbigt på våren, (eller annan problematik) så ska du veta att jag tänker på dig – på riktigt. Mitt i allt det här vackra, sköna så vet jag hur urkämpig tillvaron kan vara och mina tankar omfattar det där på något särdeles märkligt vis – runtomkring. Tankarna når runt om… vill famna – omfamna. Det finns mer av det tänket i mina coachböcker. Ville passa på att flika in det här så att du vet att jag har stor kännedom om det svåra, tunga och jobbiga – mitt i allt det glada!

/Carin Coach 😀

#blogg100 #lovelife

 

Schibsted kittlar…

IMG_5194[1]

Det här läste jag om igår! Bilden av tidningssidan i papperformat kommer 2 ggr – bara för att jag fått krångla så med fotot – ville det ska ligga överst! Så kul! 🙂

Hej där Sköning! Vad säger du – visst är det intressant med utveckling!? Hur hämtar du hem din information från media-världen? Läser du tidningen på nätet, i pappersformat, både- och, antingen – eller… tv, radio, pod, dator, – ur vilken kanal och i vilket format hämtar du hem din information?

Boktryckarkonsten var ett stort steg för världens utveckling och drog igång i skarven mellan 14 och 1500 – talet. Oj, så mycket som väller upp inom mig – känner på mig att jag blir så där eftertänksamt tillbakablickande, med små anhalter i språk, kultur, Kaffe-husen, Upplysningstiden, typograf, typsnitt, fotograf, journalistyrkets födelse, det fria ordet… oj, oj, oj så många associationer där jag hoppsar mig fram genom historien…

Nu går det ”snabbare än tanken” (eller?) i Media – vi kan välja, vi kan vara delaktiga och påverka på riktigt och teknikutvecklingen tuffar på. Hur hinner vi med? Ja, kära du – vem har svar på den frågan?

För egen del så läser jag både på nätet och i bladet – jag kör kombo av allt möjligt, tycker det är mysigt – väljer själv. Och den här artikeln väckte min nyfikenhet. Det här låter så spännande så det kittlar – Mmm skulle vilja besöka grabbarna i Polen! 🙂 och Blogga om det! Det vore riktigt roligt! 🙂

IMG_5194[1]

Tänk vilken härlig uppgift : Att få göra något ännu bättre! Det är precis vad mitt jobb handlar om – älskar det!

/Ha en härlig torsdag! Carin Coach 🙂

#blogg100 #lovelife

Kommunikation och kyla #winter

Hej sköning! Hur har du det i din #winter? Igår blev jag lite extra glad, du vet den där känslan som uppstår när man känner att ett budskap når fram. Jag fick så positiv feedback på de foton och bilder som jag lägger upp på Instagram.

Den franske naturalistiske författaren Honoré de Balzac lär ha sagt något i stil med: ett konstverk är ett hörn av skapelsen, sett genom ett temperament. Han föddes 1799, var mycket intresserad av människans natur, skrev bland annat den gripande romanen, Therese Raquin och lär ha druckit kopiösa mängder kaffe. Du kan läsa mer om honom här och längst ner i texten klipper jag in ett längre citat (som inspiration för att läsa mer om Balzac).

Här finns två MGN (minsta gemensamma nämnare) även om det (som vanligt, he he) är aningen långsökt: Mina foton är tagna genom min skönhetsälskan #beauty #energy #positiv #lovelife – attityd och så gillar jag starkt och hett kaffe. Smack, där satt kopplingen! 🙂

Om inte vår moderna teknik fanns – så skulle jag sitta kvar som i en grotta från jägartiden, rädd, iskall och ensam- ellerhur!? Nu finns möjligheterna att kommunicera genom kyla och avstånd för den som vill samtala – ja- a om ”Finlandsfärjan” till exempel. Den som jag ”tjatat” om i flera dar nu… 🙂 Stay tuned! Följ mig på Instagram och Facebook!

IMG_4128[1]

#beauty #inside

IMG_4125[1]

#beauty #outside

 

/Carin Coach 🙂

#blogg100 #lovelife

Zola om romaner och andra konstverk, Wikipedia 2014-12.29 :  /…/”dokument om människans natur”, skapade Zola härav uttrycketdocuments humaines och uttalade att det var författarens uppgift att lämna sådana, fotade på insamling av material ur verkligheten sammanställda så att de belyser någon väsentlig sida av tillvaron eller någon betydelsefull idé. Zolas formel löd: ett konstverk är ett hörn av skapelsen, sett genom ett temperament.

Vilken lycka att ha en blogg!

Hej Sköning! Hur är läget? Här sitter jag i Sockerslottet och pratar med fina Fotograf Felicia och säger: Det är en lycka att ha en blogg!

Tänk så mysigt det är att:

  • Veta att du läser
  • Känna hur du finns därute
  • Få chansen att skriva minst 1 gång/dag!

Nu tänkte jag fråga dig vad du vill se och läsa mer av i min blogg.

Här skulle det komma upp lite käcka alternativ för dig att välja mellan. Ja, vad du vill veta mer om här i bloggen, t ex:

Mer om coaching?
Mer om Carin?
Hur sätter man mål?
Annat?

Det här har krånglat hela/halva dagen och det vill visst inte hoppa upp som tänkt var. Alltså får vi ta det lite på en höft! He he, min mailadress är inte heller klickbar, så skriv bara in den i ditt mailfönster och skicka.

 Tack för ditt svar – maila mig på den här adressen: carin@carincoach.se. Mailen går direkt till mig och dina svar är anonyma. Du kan också kommentera, som i en vanlig blogg, här nedan i kommentarsfältet.

Ha en kalasfin dag!

/Carin Coach 🙂

#blogg100 #lovelife

Solo

Hej där sköning! Hur är läget? I morse fick jag så enormt mycket inspiration av den här rosen.

IMG_3527[1]

Det var som om rosen talade direkt till mig och vad var det den sa? Ja, om du visste! Den här rosen gav mig så många insikter, så mycket nytänk och inspiration att det räcker för hela november! Den har gett mig ett helt nytt kapitel på den månad som jag och många med mig tycker är något av en parentes.

Vad var det som hände? Jo, när jag vaknade var det  grått, gråare och som allra gråast. Som ett slags existentiell gråskala – astrist! Då lyste den här rosa rosen och började berätta mer om färger, förväntningar och hur vi kan designa våra vardagar. Det här är sådant som jag skriver om i mina böcker och jobbar med dagligen och så påminde rosen mig om det ännu mer och…

Hur jag egentligen bara fick sagt en droppe på scenen i förrgår, där jag stod på vackra Karlstad CCC och såg en blygrå Klarälv flyta förbi utanför fönstren –  och hur det går så bra när det finns andra droppar som lyssnar och tar emot. Som Tage Danielsson – så genialiskt uttryckte det i sin dikt, som jag här klipper in efter att ha Googlat på Internet:

 

En droppe droppad i Livets älv
har ingen kraft att flyta själv
Det ställs ett krav på varje droppe
Hjälp till att hålla de andra oppe!

~ Tage Danielsson

 

Det här är vad min coaching och mitt arbete handlar om – kommunikation – communicare – göra tillsammans. Det är mycket vi kan göra tillsammans, dels inom oss själva och mellan varandra, som bland annat gör nordiskt mörka november vacker och ljus och får våra verksamheter och vardagar att blomstra!

/Carin Coach 🙂

#blogg100 #lovelife

I bilen dit så kom jag på…

Hej sköning! Hur är läget? Söndag morgon som klippt ur en vikingafilm, med den tenngråa hinnan dragen som en film över det levande och av någon outgrundlig anledning så ”hör” jag vassa vapen smidas, swisch, swisch. Det är så klart min fantasi som spökar – jag har sett för många ginglar på tv och våldsamma vikingar och vet du – det var inte alls det jag skulle skriva om. Nä-e!

IMG_3523[1]

Jag börjar i stället med att säga TACK! för fina boken, Alma på Mårbacka av Matts Nilsson, ordförande i Föreningen Värmlandslitteratur. Rosen fick jag av gästerna, som kom hem till oss på middag kvällen.

Igår var jag  på något så fint – Värmländska Bokmässan på vackra Karlstad CCC. Vad är det bästa med mässor? Ibland tänker jag att det är alla möten som får chans att bli till – utbytet av tankar och idéer och många gånger att man får chansen att se varandra. Tänk så många fina möten jag var med om igår! Vad mycket jag lärde mig.

Igår stod jag på scenen – olika scener. Dels ”på:ade” jag andra talare – alltså hälsade dem välkomna och tackade dem och så talade jag själv i Utsällarhallen. Har du upplevt den där känslan när du har massor att berätta och undrar: Var ska jag börja? Vad ska jag ta med? Så var det för mig igår.

I bilen kom jag på: Jag glömde att ta med min röda tråd, tampen (snöret) som jag köpt på Hjertmans (båttillbehör) och som är ett av mina signum. Jag la ut den ändå, som en osynlig riktning på scengolvet. Det jag glömde berätta, och som står i böckerna, är hur poeterna följer mig på vägen genom Coachtrilogin; Tranströmer, Fröding, Boye, om Sokrates och Kierkegaard, Rolf Edberg och Dag Hammarskjöld allt det här blandas med mötet med läsaren som är medförfattande, medagerande i sin egen nutid för att fortsätta att utveckla det som är bra till ett naturligt bättre.

Coachtrilogin består av tre böcker och allt har gått så fort, som jag skrev i sociala medier igår kväll. Jag hejdade mig med bok nr 2 – sen gick det inte att stoppa längre.

JA-lagen 2011

PLUSPOLEN 2013

Kommande natt… 2014

Varje bokpaket består av huvudbok och anteckningsbok (Min bok). Det är Min bok som är diamanten i sammanhanget, det är där det händer spännande grejor! Det är där kreativitet, fantasi, upptäckter och insikter får chans att blomma ut hos läsaren! Det är syftet med mitt arbete – att så många som möjligt ska komma åt sin kraft och frigöra sin potential. Det här är för privatpersoner och för arbetsplatser. Det finns en utbildning som hör till: Den heter GRÖNT KORT i coachande förhållningssätt. Den hängde om halsen på mig igår, där jag stod och gick i mn Mångfaldsklänning. Men GRÖNT KORT sa jag inget om – det blir bara för mycket på en gång. Det är så mycket nytt att bägaren riskerar att rinna över. Så jag startade med att berätta om JA-lagen – hur vi kan bli nyfikna på vad som är positivt i det negativa – hur vi coachar oss själva bort från det som hindrar oss genom entreprenöriellt tänk. När vi möter motstånd – hitta nya vägar, upp och hoppa! Jag berättade om att Jantelagen är så oattraktiv för mig att tre bokstäver föll bort, när jag krängde den ut och in – kvar blev bara JA(n,t,e)-lagen.

Jag valde att fokusera mina 30 minuter på scenen med ambitionen att försöka förmedla en känsla om vad mitt arbete syftar till. Hur jag genom gestaltande exempel – utvecklingen av böckerna med tyger, Mångfaldstavlan, brickan vars tankar liksom ”knallar vidare” och går iväg, som utanför bokens rader ut på en Sommaräng, där det under ytan är krig, blod, eld och nattsvart smärta om inte vi människobarn hjälps åt att samarbeta, sluta fred inom oss själva och värna om miljön, naturen, klimatet och freden med start i det nära mötet i det lilla mötet, relationen här och nu. Så enkelt – så svårt och ibland så lätt: 5 -10 mm. Det fina är att veta att vi var och en har positiv påverkan och vi kan börja med oss själva, våra egna relationer, vårt eget livsområde. När vi laddat oss positiva i PLUSPOLEN går vi vidare till sista boken och där ställer jag frågan: Hur vill vi att våra barn och barnbarn ska minnas oss? Vi som gick före. De steg vi tar idag har betydelse för deras framtid. Hur vill vi välja att skapa vår Kommande natt… ?

I bilen kom jag på att jag glömde den röda tråden – just nu kommer jag på att jag glömde berätta om varför jag skapat konceptet med huvudbok och anteckningsbok. Det är av flera skäl:

  1. Minnet av hur jag själv skruvade på mig när jag läste utvecklingslitteratur och det kom en rad att skriva på. Där jag skulle svara på en fråga. Plötsligt blev jag seg – nä- e orkar inte hämta pennan… ah, tar det sen… Så kom jag på: Här har jag lagt tid på att läsa en kanske 3 cm tjock bok och så hoppar jag över det viktigaste: action! Göra själv!
  2. Medskapande, medagerande, kommunikation ligger i vår tid inom företagande och vardagsliv. Med ny teknik förändras vårt beteende, våra köpvanor mm. Jag går en distanskurs på KAU och CTF om  kundupplevelser, kundpåverkan – jätteintressant! Här finns så mycket att lära!
  3. I mina tre böcker är själva poängen att läsaren är medskapande, tar ansvar och agerar mot sina mål. Coachens roll är att precis som Sokrates och majevtiken (förlossningskonsten) att ställa öppna frågor som gör att läsaren får syn på något som – ofta redan finns och är färdigt – men ur en annan vinkel får ett nytt ljus, en ny betydelse. Ofta är det små, små förändringar: 5 – 10 mm. Om det får jag berätta en annan gång!

Oj, oj, oj – idag blev det bestämt ett rekordlångt blogginlägg. Vill du se klänningen och tyget jag talade om – klicka här!

Och vet du, innan jag slutar här så måste jag få berätta om känslan… När Björn Sandborgh och Bengt Berg avslutar den Värmländska Bokmässan 2014 så är det som om Frödings alla skogar kilar in sig i rummet, på scenen i stolarna mellan oss, där vi sitter och står och upplever tillsammans!

IMG_3516[1]

Björn Sandborgh spelar gitarr och sjunger – Bengt Berg läste. Ska upplevas, går ej att förklara. Jag tycker stämningen anas genom fotot här. Vad tycker du?

/Carin Coach 🙂

#blogg100 #lovelife #createfuture

Noblepris!

Hej fining! Hur är läget? Hoppas du har det bra där du är. Här är det riktigt höstigt och tänk jag ser en skönhet i den silvervita regnhinnan. Snart bär du väl ut mig!? Så sa vi när vi var unga – oj, vad många roliga uttryck vi hade. Ett var: ”Bär ut honom!” ”Bär ut henne!” Har verkligen inte tänkt på det på 40 år – oj vad gammal. När någon var jobbig så kom det där uttrycket – bär ut…

Bär in radion i ditt liv! Har du gjort det redan? Vilken relation har du till radiolyssnandet? Jag är en hängiven radiolyssnare och nu duggar Nobelprisen tätt! Det är helt enastående att höra reportagen när de ringer upp de lyckliga vinnarna. Kronan på ett livsverk, så vackert. Jag tycker mig ha hört champagnekorkar flyga, men vid närmare eftertanke så tror jag att det är dramat i rösten på den som svarar…

Ja- a kära, trogna läsare – vid det här laget vet du att min fantasi är stor. Det föreställer jag mig att den som presenteras kl 13:00 idag också har: Ett rikt språk som förmedlar… Vad ska Svenska Akademiens ständige sekreterare, Peter Englund säga idag?

Lyssna på radio slå på den 12:58! Gunnar Bolin sänder Kulturnytt.

IMG_3331[1]

Så här vackert var det skyltat i montern på Bokmässan i Göteborg 2014 och på nästa bild…

IMG_3330[1]

Här ser du hur jag tog mod till mig att följa uppmaningen, Varsågod! Jag provsatt i den vackra montermiljön och fick intressanta samtal där. Så mycket att upptäcka!

 

/Carin Coach 🙂

#blogg100 #lovelife #create future


Senaste inläggen.
Bloggat på nwt.se.
Desktop