#light | Carin Coach | bloggar.nwt.se
Carin Coach
Etikett. #light

Tipp tapp tipp tapp…bjällror tomtar och …

Det här julkortet kom från en kusin i Amerika. Syns det hur det glittrar? Många associationer här framåt och bakåt i minnet.

Har du också den där känslan av… dst, dst, dst… som mössen på Julafton i Disneys version av Askungen… En slags blandning av hela kavalkaden av de tecknade filmernas peak med förväntan på allt roligt som ligger framför och så knarrar ljudet och dörrarna glider upp…

Det jag försöker peka på är hur julen som ingen annan högtid generellt sett ger oss minnen för livet. Det finns vissa komponenter som gör att det blir så. Det är en starkt sinnesbaserad högtid och sinnena, syn, hörsel, känsel, smak, lukt och ett speciellt sinne för stämning (som jag vill framhålla) – allt det här får sig en rejäl dos under juletid.

Låt oss ta ett snabbtest – Vad tänker du på kring jul, vad är det första du ser? Vad hör du? Vad känner du? Vilka smaker dyker upp? Vilka dofter? Vilken stämning känner du?

Det som skiljer jultiden från andra högtider är att det är ofta kallt ute – så pass kallt att ska vi träffas så blir det (oftast) inomhus. Under sommarhalvåret kan vi försvinna ut i trädgårdar och hagar, men är det snö utanför knuten så kan vi frysa ihjäl – that´s it. Alltså knör vi ihop oss och umgås. Det kan vara helt olika upplevelser från samma julfirande – precis som det alltid är vår egen inre upplevelse som lägger sig tillrätta i vårt minne.

Det där är intressant, hur minnet påverkar oss och hur vi kan påverka minnet. Salvador Dhali undrade: Varför kan vi inte minnas framtiden? Vad tror du, kan vi minnas framtiden? Och så reser sig frågan några dagar före julafton 2017:

Vad är egentligen ett minne?
Det vore intressant att få höra hur du tänker. Just nu är det ”dst-dst” som kan översättas med julbrådska, fixa och dona. Håll utkik för jag är kvar och jag har tänkt blogga om tankegods, nobelpris, vetenskap och annat julgodis. Troligen kommer de pralinerna att dyka upp 2018. Vi får se vad som ligger där framme och glittrar…

/Carin Coach 

Känslan lever kvar…

Hej Snyggis! Hur är läget? Bra hoppas jag! Här är det som vanligt proppfullt med spännande saker, jobb, coachmöten, utveckling, skrivande, studier, liv och en massa härlighet. Allt pågår inte samtidigt – eller gör det det?

Ha! Där drog ho igång diräkt! Jajja män! Närrå vi ska hålla oss lagom filosofiska och spralliga här nu. Oavsett vad du tänker när du läser så är jag superintresserad av det och av hur våra minnen fungerar. Minnen som lever kvar. Vi minns alla på vårt unika sätt och vi kan hjälpa oss själva med att locka fram och mota bort minnen som påverkar oss åt olika håll så vi känner oss bra, positiva och tvärtom.

Vilka minnen vill du sätta P för? Hur vill du få bort dem? På vilket sätt hjälper de dig? Hur stjälper de dig?

Det finns olika tekniker för det här och det fina är att du behöver varken penna eller papper. Du kan genom mindfulness, meditation, medveten fokusering locka fram de minnen som gör dig varm och glad. Du kan hjälpa dig själv att få en positiv känsla att sprida sig i hela kroppen. Så fungerar det med min App – Fokus Fem. 

I går eftermiddag var det som om himlen hade skakat till och ner genom taket på By kyrka, utanför Säffle, singlade en änglakör, instrument och ett helt gäng med vise män! Deras sång och musik gjorde kyrkan tyngdlös och i Gabriel Faurés requiem så hände det igen – allt smälte samman i ett >>NU<< med känslan av att ”allt” blir ”uppklarat” och det fantastiska inträder när du på något sätt förstår utan att fatta ett jota.

IMG_3755[1]

Ljuskrona (lite suddigt foto på håll från kyrkbänken)  i By kyrka utanför Säffle, där Säffle Oratoriekör sjöng som om jord och himmel hade bytt plats.

/Carin Coach 🙂

#blogg100 #lovelife

I bilen dit så kom jag på…

Hej sköning! Hur är läget? Söndag morgon som klippt ur en vikingafilm, med den tenngråa hinnan dragen som en film över det levande och av någon outgrundlig anledning så ”hör” jag vassa vapen smidas, swisch, swisch. Det är så klart min fantasi som spökar – jag har sett för många ginglar på tv och våldsamma vikingar och vet du – det var inte alls det jag skulle skriva om. Nä-e!

IMG_3523[1]

Jag börjar i stället med att säga TACK! för fina boken, Alma på Mårbacka av Matts Nilsson, ordförande i Föreningen Värmlandslitteratur. Rosen fick jag av gästerna, som kom hem till oss på middag kvällen.

Igår var jag  på något så fint – Värmländska Bokmässan på vackra Karlstad CCC. Vad är det bästa med mässor? Ibland tänker jag att det är alla möten som får chans att bli till – utbytet av tankar och idéer och många gånger att man får chansen att se varandra. Tänk så många fina möten jag var med om igår! Vad mycket jag lärde mig.

Igår stod jag på scenen – olika scener. Dels ”på:ade” jag andra talare – alltså hälsade dem välkomna och tackade dem och så talade jag själv i Utsällarhallen. Har du upplevt den där känslan när du har massor att berätta och undrar: Var ska jag börja? Vad ska jag ta med? Så var det för mig igår.

I bilen kom jag på: Jag glömde att ta med min röda tråd, tampen (snöret) som jag köpt på Hjertmans (båttillbehör) och som är ett av mina signum. Jag la ut den ändå, som en osynlig riktning på scengolvet. Det jag glömde berätta, och som står i böckerna, är hur poeterna följer mig på vägen genom Coachtrilogin; Tranströmer, Fröding, Boye, om Sokrates och Kierkegaard, Rolf Edberg och Dag Hammarskjöld allt det här blandas med mötet med läsaren som är medförfattande, medagerande i sin egen nutid för att fortsätta att utveckla det som är bra till ett naturligt bättre.

Coachtrilogin består av tre böcker och allt har gått så fort, som jag skrev i sociala medier igår kväll. Jag hejdade mig med bok nr 2 – sen gick det inte att stoppa längre.

JA-lagen 2011

PLUSPOLEN 2013

Kommande natt… 2014

Varje bokpaket består av huvudbok och anteckningsbok (Min bok). Det är Min bok som är diamanten i sammanhanget, det är där det händer spännande grejor! Det är där kreativitet, fantasi, upptäckter och insikter får chans att blomma ut hos läsaren! Det är syftet med mitt arbete – att så många som möjligt ska komma åt sin kraft och frigöra sin potential. Det här är för privatpersoner och för arbetsplatser. Det finns en utbildning som hör till: Den heter GRÖNT KORT i coachande förhållningssätt. Den hängde om halsen på mig igår, där jag stod och gick i mn Mångfaldsklänning. Men GRÖNT KORT sa jag inget om – det blir bara för mycket på en gång. Det är så mycket nytt att bägaren riskerar att rinna över. Så jag startade med att berätta om JA-lagen – hur vi kan bli nyfikna på vad som är positivt i det negativa – hur vi coachar oss själva bort från det som hindrar oss genom entreprenöriellt tänk. När vi möter motstånd – hitta nya vägar, upp och hoppa! Jag berättade om att Jantelagen är så oattraktiv för mig att tre bokstäver föll bort, när jag krängde den ut och in – kvar blev bara JA(n,t,e)-lagen.

Jag valde att fokusera mina 30 minuter på scenen med ambitionen att försöka förmedla en känsla om vad mitt arbete syftar till. Hur jag genom gestaltande exempel – utvecklingen av böckerna med tyger, Mångfaldstavlan, brickan vars tankar liksom ”knallar vidare” och går iväg, som utanför bokens rader ut på en Sommaräng, där det under ytan är krig, blod, eld och nattsvart smärta om inte vi människobarn hjälps åt att samarbeta, sluta fred inom oss själva och värna om miljön, naturen, klimatet och freden med start i det nära mötet i det lilla mötet, relationen här och nu. Så enkelt – så svårt och ibland så lätt: 5 -10 mm. Det fina är att veta att vi var och en har positiv påverkan och vi kan börja med oss själva, våra egna relationer, vårt eget livsområde. När vi laddat oss positiva i PLUSPOLEN går vi vidare till sista boken och där ställer jag frågan: Hur vill vi att våra barn och barnbarn ska minnas oss? Vi som gick före. De steg vi tar idag har betydelse för deras framtid. Hur vill vi välja att skapa vår Kommande natt… ?

I bilen kom jag på att jag glömde den röda tråden – just nu kommer jag på att jag glömde berätta om varför jag skapat konceptet med huvudbok och anteckningsbok. Det är av flera skäl:

  1. Minnet av hur jag själv skruvade på mig när jag läste utvecklingslitteratur och det kom en rad att skriva på. Där jag skulle svara på en fråga. Plötsligt blev jag seg – nä- e orkar inte hämta pennan… ah, tar det sen… Så kom jag på: Här har jag lagt tid på att läsa en kanske 3 cm tjock bok och så hoppar jag över det viktigaste: action! Göra själv!
  2. Medskapande, medagerande, kommunikation ligger i vår tid inom företagande och vardagsliv. Med ny teknik förändras vårt beteende, våra köpvanor mm. Jag går en distanskurs på KAU och CTF om  kundupplevelser, kundpåverkan – jätteintressant! Här finns så mycket att lära!
  3. I mina tre böcker är själva poängen att läsaren är medskapande, tar ansvar och agerar mot sina mål. Coachens roll är att precis som Sokrates och majevtiken (förlossningskonsten) att ställa öppna frågor som gör att läsaren får syn på något som – ofta redan finns och är färdigt – men ur en annan vinkel får ett nytt ljus, en ny betydelse. Ofta är det små, små förändringar: 5 – 10 mm. Om det får jag berätta en annan gång!

Oj, oj, oj – idag blev det bestämt ett rekordlångt blogginlägg. Vill du se klänningen och tyget jag talade om – klicka här!

Och vet du, innan jag slutar här så måste jag få berätta om känslan… När Björn Sandborgh och Bengt Berg avslutar den Värmländska Bokmässan 2014 så är det som om Frödings alla skogar kilar in sig i rummet, på scenen i stolarna mellan oss, där vi sitter och står och upplever tillsammans!

IMG_3516[1]

Björn Sandborgh spelar gitarr och sjunger – Bengt Berg läste. Ska upplevas, går ej att förklara. Jag tycker stämningen anas genom fotot här. Vad tycker du?

/Carin Coach 🙂

#blogg100 #lovelife #createfuture

Svar på Fredagsfrågan – finally! Jantelagen mm.

Hej där Sköning! Lite extra hej till Underbara Ulrica inreder, som ställde Fredagsfrågan vars svar kommer först nu! Det kom en helg emellan och ett #val2014 som går till historien.

När jag skrollar genom sociala medier så är det som om musten har gått ur folk och det är en annan känsla i bildspråk och kommentarer. Hur var det före valet och hur är det efter valet? Vilken är skillnaden? Jag ställde frågor här i bloggen och hur ska vi tolka det svar som människor format genom sina val? Det är en större fråga.

Innan vi svänger in på Ulricas Fredagsfråga till mig så vill jag lyfta ett perspektiv som Bisonblog gett mig. Det är som om Fredrik Wass gör det igen – med sin klarsyn lyfter han på ett stort lock till en bubblande gryta – Vem har kontroll över våra digitala närvaro och hur? Var tog de frågorna vägen i valdebatten? Fredrik lyfter blicken så elegant att det känns som ett ljus går upp inom mig!?

Det är så skönt att vakna ur sin Törnrosasömn, och inse: Det har aldrig varit viktigare att värna om demokratin.

Kära Du! Det blir långt idag – jag vet – hänger du med till slutet? Om inte – så hoppa till slutet – där står 1 viktigt delsvar på frågan. Jag har ju lovat att svara på Fredagsfrågan, så nu kopierar jag in Ulricas fråga den är kort och koncis:

Hur bemöter man jantelagen på bästa sätt?

Du ska få lite bakgrund  också – jag kopierar in kontexten (kursiverad, centrerad), och sedan kommer mitt svar, är du kvar? He he… Roligt att du läser!

Ja, som ni kanske har märkt så korsbloggar jag och Carin Coach varje helg! det är toppen roligt och spännande tycker vi i alla fall! Och idag (igår ;-) ) så är det min tur att ställa en klurig fråga till Carin. Och jag börjar så här: Jag följer några bloggar som drivs av framgångsrika kvinnor, de är snygga och smarta och jag blir inspirerad av att läsa. Man får tips och idéer och jag är själv alltid intresserad av att prova nya saker och att utvecklas! Men solen har en baksida :-( Dessa kvinnor blir ofta utsatta för sk nättroll som ger elaka kommentarer mm och vi andra som läser som inte är lagda åt det hållet ser ju klart och tydligt att det ofta handlar om avundsjuka den kända svenska avundsjukan!! JANTELAGEN!!! finns det något mer osexigt? Carin jag vet ju att du skrivit hela 3 böcker på kort tid!! (vem mer än du lyckas med det!! :-) ) och att ett ämne som berörs är just JANTELAGEN så jag anser att du är expert på detta! Så min fråga från  mig och säkert alla andra som utsätts för denna ”lag” är idag kort och gått: Hur bemöter man jantelagen på bästa sätt?

Kära Ulrica! Tack för din fråga. Jag har skrivit en coachbok om det här med syftet att läsaren ska kunna coacha sig själv bort från Jantelagen. Det började med mina glada ögon, som Kjell Enhager säger. Jag blev så nyfiken på vad det finns för positivt i Jantelagen, som många uppfattar som en olustig, krypande och hämmande abstrakt känsla. Rena faktalänkar om Jantelagen lägger jag längst ner så du kan klicka på dem när du läst min text, låta informationen blanda sig inom dig så du får tänka själv.

Upplever man en känsla så finns där något, oavsett laddning på känslan (plus eller minus). Här skulle jag gärna utveckla men det blir för långt. Du får ställa ny fråga om det goá Ulrica. Alltså upplevelsen kan finnas där, samtidigt som själva Jantelagen, den finns inte! Det är ett fenomen som uppstår i sociala sammanhang mellan och inom individer. Många unga personer har aldrig hört talas om den.

För mig var paradoxen i fenomenet så attraktivt att nyfikenheten drev på och på baksidan av min första bok i Coachtrilogin står det:

/…/ ” Vad händer när Jantelagens negativa energi söker sig till sin positiva motpol och vi skapar rum för JA-lagen?” /…/

För att syna Jantelagen i sömmarna och nosa upp det positiva i den så krängde jag den ut och in. Då föll tre bokstäver bort – n,t,e – och kvar blev JA-lagen, med andemeningen att säga JA till det positiva i livet, till lärandet, till utvecklingen hos andra och hos dig själv. Där  du kan coacha dig själv framåt genom böckerna.

Vad hittade jag? I JA-lagen, kapitel 4 står det sid 64 – 79  Massor av negativt – och den insikten är positiv när man upptäcker att här finns massor att lära sig av, bara att hacka i sig, knapra på och träna. Insikten leder till nästa steg – medvetet val och träning i att förhålla sig till sig själv, andra och kunna sortera i det som kommer.

Ibland har jag tänkt så här Ulrica – det finns så kallat framgångsrika människor som verkar har sitt jag och sin identitet bevarad – undrar om de har en särskild gen som står emot eländet:

  • oförmåga, grönsvart avund, sunkiga energier sprungna ur rädsla och ångest. I boken ställer jag frågorna om hur vi, var och en kan arbeta med vår egen avundsjuka, ofullkomlighet, svaghet och vidare i kapitel 5 om vår rädsla.
  • Vad händer när vi börjar leva våra liv kärleksfullt – på riktigt? Finn Fem Fint – i stället för att leta fel. Låta sig inspireras, glädjas, finna kraft och lust i samverkan, i samarbete. Bejaka andras framgång!
  • Mina utgångspunkter är www – win win win – samarbeta, dela ge – jobba mot ett högre syfte, ett gemensamt mål, hjälp jaget att lyfta sig förbi egot. Våga lita på att äkta vara – alltid är äkta – oavsett vad som står runtomkring.

Jag hittade massor av positivt i det negativa – det glittrar i ögonen när jag tänker på det Ulrica- och hur det ledde vidare till nästa bok: PLUSPOLEN. Nu kommer den tredje coachboken, och det känns som en krona på verket. Klicka här för att se omslagsbilden – den talar som av sig själv. Bildformatet är för stort för bloggen.

Ja- a, kära Ulrica! Det här blir ett ultra-långt svar! 🙂 Det har tagit mig tre böcker att utforska mekanismerna – alltså skapa en konkret verktygslåda med knep efter knep för att komma åt de stoppande krafterna – energier som hindrar utvecklingen. Det är alltså ett stigande utvecklingstema böckerna igenom där du på individplanet coachar dig själv, lär dig mer om dig själv och hur du kan välja ditt eget agerande. Det här jobbar vi med i GRÖNT KORT.

Tänk en så enkel sak som att vägra snacka skit om andra. Tala direkt med den det gäller om något har gått fel.

IMG_3139[1]

Här står ”jag ” (styvmorsviolen) i kvällssolen med maskrosor som grannblomma. Vi lever här – sida vid sida både före och efter #valdagen 2014 – när fotot togs.

Författaren och bakgrunden till Jantelagen.

En Facebooksida i ämnet

Ännu ett forum om Jantelagen

Och det som räknas i slutändan av allt det här är hur vi faktiskt agerar och gör, på riktigt. Det tycker jag är så spännande, riktigt spännande!

/Carin Coach 🙂

#blogg100 #lovelife Ps. imorgon blir det kort blogg, he he 🙂

 


Senaste inläggen.
Bloggat på nwt.se.
Desktop