Carin Coach
Etikett. #frihet

Hjärnan och spiken – hur hänger det ihop?

Häromdagen, jag tror det var i söndags – när jag kom hem, in i värmen hade vaxat båten och skulle laga mat… P1 på radion och Ernst Billgrens krönika, eller var det kåseri?

Nu gäller det att du klickar på den blåa länken (någon av dem) för att du ska ha en chans att få ihop kopplingen mellan min, för dagen, så grymma rubrik.

Ge dig själv fem minuter av tankesprång och relax (5, 19 för att vara exakt). Varning! Ställ in dig på att övervinna impulsen, ”Men vänta nu, vad är det här…?” Kåseriet har formen av en novell och tumskruvarna dras åt allt hårdare ända tills: Pang!

Ernst Billgren slår huvudet på spiken och säger något viktigt om minnet i vår tid… ”Eller var det i lördags jag lyssnade, kanske vid frukosten?”

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=438&artikel=6813980

Energi och relation – det har jag lånat av den här mannen – i titeln på min blogg. Stort och varmt tack, Einstein! 

/Carin Coach

Presidentval i USA och berättelser från Värmland

Snön yr som pudersocker där ute, och i morgon, när vi vaknar så vet vi hur det gick. Oavsett vilka politiska åsikter vi har så står vi inför ett historiskt presidentval i USA. En kvinna, Hillary Clinton, kan bli vald till president i det stora landet i väster 2016 och minst fyra år framåt.

Vilka konsekvenser får utgången på valet för oss här i Sverige – ja, den som det visste. Det fenomen att verkligheten pågår simultant och parallellt är svårt att förstå nu och så har det alltid varit. Samtidigt som små barn föds pågår det fruktansvärda krig osv. Att fästa berättelserna på pränt, eller på film att fånga verkligheten är ett sätt för oss att både minnas, försöka förstå och lära oss. Och frågan är vad har vi lärt oss – egentligen? I det stora tv-fönstret, hur ser världen ut vad förväntas vi klara av? Hur vill vi att jorden ska snurra?

Nu kommer den mest ”skruvade P-3 -övergången” på länge, för nu på lördag den 12 november är det boksläpp på Karlstads Stadsbibliotek kl 13-15 för Värmlandsvägar, en antologi av Värmländska Författarskapet. I presidentvalstider kunde jag bara inte hoppa över det faktum som kan komma att bli en vattendelare i vår tids historia. Den som lever får se och här följer spåret med berättelser efter vägen och närmast i fokus det lokala: Värmlandsvägar.

IMG_3070

I det stora internationella, internetbaserade utbudet av global information har kanske det lokala, trygga, aldrig varit viktigare? Vad tror du? Det finns många tankar om detta, men jag vill ta chansen och citera Värmländska Författarsällskapets ordförande, Carl Göran Gustafsson skriver.

Varsågod njut av vår ordförandes, Carl Göran Gustafssons ord:

”Spontant tänker jag på det viktiga läsandet, skrivandet och berättandet. Att föra berättelserna vidare, jag tänker ofta på några ord som John Dimitri en romsk man yttrat; ”Hade det aldrig berättats, hade det aldrig hänt”. Det kan vara vardagliga berättelser, eller mera världsliga händelser. Att läsandet och skrivandet är demokratiska rättigheter, att barn och ungdomar ges dessa möjligheter. Att VFS är en platå och mötesplats för författare i alla åldrar, möten som ger energi, kreativitet och skapar tillsammans möjligheter för varandra. Där vi bjuder varandra på en eller flera skrönor.”

IMG_3069

Jag passar på att sprida inbjudan och säga: VÄLKOMMEN!

Hoppas vi ses på lördag. Jag ska vara med och läsa min novell som är i en ny genre – burlesk! Ligger i hårdträning för vi har nästan ett ”TV 4-schema”, då vi är många som ska få plats med våra korta texter på 5-7 min i uppläst tid.

/Carin Coach

 

 

Säffle i Centrum – Prinsparets lunch

Hej i fredagen! Här kan du se prinsparet i direktsänd tv.

Idag är det fest i Sveriges yngsta stad! Prinsparet förgyller höstdagen med sitt besök och bland annat ska de äta lunch på Stenmagasinet som ligger centralt i Säffle stad.

IMG_2942[1]

Noterat i NWT, Nya Wermlands Tidningen Fredag 21 oktober 2016.

Vilket utmärkt val: maten är utsökt och platsen historisk. På ömse sidor om det gamla Stenmagasinet rinner det vatten och den leden användes av vikingar långt tillbaka i vår historia och det är inte utan att det känns som vore man i en blygrå vikingafilm denna fredag. Titta på filmklippet (om du inte redan gjort det) och hör om Prinsparets uppskattande och varma ord till alla som kom och mötte dem framför stadshuset.

I skuggan av de höga träden i början av slussen, ett stenkast från Stenmagasinet, finns en kunglig namnteckning på en stor minnessten.

Det finns så mycket spännande historia i varje vrå av staden och vill du veta mer så kom till Bokmässan på Säffle Bibliotek i morgon lördag 21/10 kl 10:00 – 16:00. Där finns många som kan svara på hur det var förr i Säffle. Vi har nyligen (2 år) flyttat efter vår segelbåt hit till Säffle. Undertecknad kan inte svara på frågor om byggnader och minnen från Säffles historia, däremot kan jag svara på frågor om hur vi kan plantera positiva minnen in i framtiden för Säffles historia.

Imorgon kan vi till exempel berätta att staden förgylldes med fint besök av det unga Prinsparet, fredagen den 21 oktober 2016. Det finns så mycket positivt att plantera in i framtiden. Här sjuder det av kreativitet.

/Carin Coach

Ett nytt före och efter…

Vare sig vi vill eller ej så är vår tid nu indelad i ett före och ett efter. Händelserna i Paris, för en vecka sedan skakar hela världen och aldrig har väl klokskap varit viktigare. Förmågan att analysera, behålla lugn och stabilitet när krigshandlingar går över gränsen. Kanske är det viktigaste av allt nu att mota bort generaliseringar, isolera ansvariga gärningsmän och stoppa tillflödet till terrorn.

Du minns troligen exakt vad du gjorde den 11 september eller när du fick veta att vår dåvarande statsminister Olof Palme blivit skjuten, eller när Anna Lind mördades. Dessa samhällstrauman påverkar oss på djupet och våldet har klivit över flera osynliga gränser i samhället.

Vad händer sedan? Nästa steg – det är här vi kan bidra positivt genom att stärka demokrati, frihet, dialog där allas lika värde, visas genom samtal, respekt i ett öppet och mångkulturellt samhälle.

IMG_5033

Vad skulle Einstein säga?

/Carin Coach 

 

Det offentliga rummet är skändat- Rädslan får inte vinna!

Paris är drabbat av chock, trauma och sorg – igen! #Europa skakar, darrar under den skräck som sprider sig. Hur väljer vi vår reaktion på det fruktansvärda? Ska vi bli rädda? Ska vi bli aggressiva? Ska vi bli neutrala? Vad ska vi göra? Vi lever 2015 och frågan är vilka steg vi tar nu och framåt.

Vilka är vi? Samhället är det de där borta eller är det du och jag? Tidigare har jag talat om att det är viktigare än någonsin hur vi känner. Då har det gällt en hanterbar del av våra liv, arbetsliv, privatliv och balansen där emellan.

Nu har terrorn flyttat in i det offentliga rummet – där du och jag vistas. Terroristerna vill att vi ska blir rädda – varenda politiker som jag sett och hört på tv idag säger en och samma sak: Rädslan får inte vinna!

IMG_9739

Fredslilja för #Europa – ropar ut sin sorg just nu!

Vackra #Paris alla mina sympatier går till alla drabbade.

/Carin Coach

Ditt mål – viktigare än någonsin!

Hej i november! Den mildaste på länge – eller hur!

Nu för tiden händer det så mycket att en sak har blivit viktigare än någonsin: Ditt mål!

Behovet av att veta riktning, vart du är på väg, vad du ska göra med din tid skär igenom alla gränser så som; arbete, fritid och roll i livet. Alltså det gäller både för arbetslivet och privatlivet. Vad har du för mål?

Vet du vart du är på väg i november?

IMG_2356

Om du tolkar det här bokstavligt så hoppas jag att du hör mig viska i ditt öra: Dröm söta drömmar! Alltså vad finns det för spännande som du drömmer om och vill förverkliga, koka ner till konkreta mål, med tydliga delmål på vägen. Det kan gälla både i jobb, karriär och privat.

Är du nyfiken på mera kan du klicka här!

/Carin Coach

 

Snart är vi alla som Åke!

Hej i kvällen! Hur har du det? Bra hoppas jag. De här iskalla majdagarna är toppen, när jag tänker på hur varmt och skönt det är inomhus och vad mycket bra saker som blir gjorda. He, he – en typisk så där positiv ”Carin Coach”– twist på inställningen, eller hur!

Och visst handlar det mycket om inställning i allmänhet och i professionell coaching i synnerhet – eller attityd om vi ska tala NLP-språk. Nu var det inte det jag skulle berätta om utan hur jag igårkväll såg ett samband när jag var ute och sprang:

”Snart är vi alla som Åke!”

Och vem (f-n) är Åke, kanske du undrar, fy att svära och allra minst om Åke – allas vår ”Rock-Åke”, världens coolaste lirare. Han spelar dragspel som en ung gud, sjunger så att kyrktaket lyfter och det gjorde han för oss när vi gifte oss Mr X och jag (ca 1843). Ja, det är sant – kanske inte årtalet och det där med taket – men det var bra nära.

”Rock-Åke” har många kreativa talanger och han är far till en av mina bästa vänner, ”Miss B”. Ja – det har smeknamn hela gänget – så blir det ju med dem vi älskar. Miss B berättade målande om hur det var när hon var liten – och det är nu vi närmar oss min association ute Tegnerskogens terrängbana nära Säffle city. Pappa Åke var ute och körde bil längre ner i västra Sverige, med hela familjen instoppad i volvon. Tvärnit – en älg ute i skogen. Åke snor runt och får fram hela stora batteriet av kameror som dinglar runt halsen och han plåtar och zoomar och ställer in…Så visst handlar det om inställningen och snart är vi alla som Åke med våra kameror i telefonen, klick, klick!

Igår såg jag den vackraste regnbåge jag sett i hela mitt liv. Färgerna var obeskrivliga och det hade varit såå lovely och fånga dem på kort. Jag kom på cykel, såg andra som fotade, det var lite blött och jag tänkte – nä-e nu får det vara bra – jag stannar inte här (frös) – jag ska ju ut och kuta. Jag var på vippen att göra som Åke (det gör jag ganska ofta nu för tiden, säger Mr X i alla fall).

Ett hopp tändes i mig att om jag var snabb nog så skulle jag hinna ut ur skogen och runt… – Du fattar så klart! Regnbågen och naturen är så mycket snabbare än undertecknad… så i stället tänkte jag på Åkes alla talanger, hur jag kan välja och minnas färgerna på de båda bågarna och tänka att det var en vacker port in till Säffle Pride Festival som ska komma i sommar! 25 juli för att vara exakt.

Har du sett vad som hänt i min andra blogg idag? Klicka här!

/Carin Coach 😀

#blogg100 #lovelife

17 maj…

Undrar om härligheten känns – försökte fånga den en dag, när jag tog det här fotot…

I vårt grannland firar man #17 maj idag!

En vacker dag hoppas jag få uppleva det…

Vi har varit på väg till Norge flera gånger och så har vi behövt ställa om planerna.

Trädet har inte ett smack med 17 maj att göra – jo-o det har det visst det, förresten!

Känslan i rörelsen, skönheten – den bedövande skönheten rimmar med känslan av att vara fri – det befriande och lyckliga när livet är fritt!

Ha en strålande söndag!

/Carin Coach 🙂

#blogg100 #lovelife #livelife

Det blir jättebra!

Hej snyggo! Ha, ha telefonen föreslog det ordet. Jag undrar förresten när telefonerna kommer att prata med varandra …

Det gör de redan, visst – men jag menar helt utan vår inblandning!

Selfie framför motionsspåren vid Tegnerhallen i Säffle. Killen (mannen) som ropade gav mig ny och härlig energi…

Igår eftermiddag klippte jag 5 km och stod och fibblade med telefonen efteråt, lutad mot tavlan för att få med texten bakom.

Det gick sisså där och det var då han hojtade från gångvägen en bit bort. Det blir jättebra! Han såg väl cykeln under träden och mina ben som stack fram under tavlan.

Samlade jag stilpoäng där ute i spåret i de branta backarna? Svaret är nej. Ha ha! Som Ambassadör för Vår Ruset samlar jag en egen magi på mina rundor. Fråga mig gärna hur!?

Carin Coach

#blogg100 #lovelife # livelife

”Odla din trädgård”…

Hej där fining! Hur är läget? Vad sägs om att odla…? Det berömda citatet ”Att odla sin trädgård” kommer från Upplysningstidens utilisistiska trend att det ska vara nytta med det man gör. Voltaire, fransmannen som myntade orden i sin roman Candide – låter läsaren förstå att det inte bara gäller blommor och köksväxter som genom erfarenhet ska lära sig av sina erfarenheter… Vi människor ska också vakna till och se effekterna av våra handlingar…

Tror du att det här finns med i mitt coachingtänk ?-Ja ja mensan! Vi lär oss av våra erfarenheter – om vi kan, vill och vågar se på dem, höra dem, känna dem. Det kan gälla rutinerna på en arbetsplats eller själva vardagslivet. Det är huuur spännande som helst. Upplysningstidens ideal ligger insprängda i en radda av kulturella segment i våra liv (vare sig vi vill eller ej). De skymtar fram i romaner, pjäser, arkitektur, konst, teater, musik… allt det här blandar sig som all kulturell verksamhet. Det sker ett osynligt och ständigt flöde av påverkan i den kontext vi befinner oss i. Det är spännande att veta och försöka komma underfund med var den fria tanken finns – den som är helt ”ren” från påverkan… en riktig pensée! 🙂

/Carin Coach 🙂

#blogg100 #lovelife

IMG_5314[1]

Penséer i motljus.

/Carin Coach 🙂

#blogg100 #lovelife

Senaste inläggen.
Desktop