#fred | Carin Coach | bloggar.nwt.se
Carin Coach
Etikett. #fred

Påskväskan, Polisen och Podden: del 2 av 3

Hej därute i ännu Stilla veckan! Hörde intressanta synpunkter på radio. Idag kom det via Ring P1 och mängder med uppfattningar om religion, tradition, värderingar och gamla tider. Lärde mig nya saker begreppen bakom, Dymmelonsdag som jag inte hade en aaaaning om. Ständigt slås jag av hur mycket nytt det finns att upptäcka, lära sig och parallellt hur snabbt det ändrar sig nu för tiden. Har du tänkt på det? Hur kan vissa förändringar gå så fort? Vad tror du det beror på… – undrar om du har tid och svara, det är ju Stilla veckan och allt och…

Det var ju Påskväskan och Polisen som jag skulle berätta om och faktum är att det hänger ihop med ”snacket” ovan. Min utmaning nu är att koka ner tankarna snabbt för både din och min skull. Lammsteken står i ugnen, det är Skärtorsdag och hur ska jag göra broar mellan Leif G W Persson – Farbror Polisen i Sigtuna – och Doctorn Podcast!? Oj, oj! Du får helt enkelt hjälpa mig genom att klicka på länken till podden och när du lyssnar så vecklas sammanhanget ut och häng i till del 3 av 3 för då kommer slutet på miniserien i bloggen här.

Hur kommer det sig att vi blivit så blodtörstiga i denna värld som ännu inte lyckats knäcka fredstanken? Utbudet av deckare, mord och grejs på tv, i böcker, ljudböcker har väl aldrig varit större. Vad vill vi? Jag har en tanke om varför vi dras till deckare mm – Det är knappast någon slump vilka program som fyller upp tv-tablåerna.

Men som sagt var, Veckans Brott, GW´s mord, Efterlyst … vad är det som drar? Just nu doftar det himmelskt från lammsteken, som jag nyligen fyllt med vitlöksklyftor och berättelsen – om kniven i ryggen som den svenske polisen berättade om i en poddinspelning på Brasseriet, Kungliga Operan var helt otrolig.

Lammsteken som doftar…

Hur vill du dö på scenen? Så löd en av frågorna… Ja, om du får välja?

Det kanske är det där ofattbara som lockar oss? Lyssna på podden här (den finns i bloggen där Dagny Carlsson, 105 år och jag var på opera för tredje gången) – så får du höra vad som hände. Doctorn Podcast (Mikael Eriksson) var inbjuden för att tala om de verkliga mord och hemskheter som sker. Vilka likheter och skillnader finns med den onda, bråda död som ofta skildras i librettot till operastycken?

Makalös interiör på Brasseriet

Doctorn Podcast, Mikael ”Doktorn” Eriksson, Dagny Carlsson, 105. Vi  har nyss tagit en trippel-selfie, svept vårt bubbel och Operan på väg att spela upp…

Dagny Carlsson, 105 och undertecknad för tredje gången på Kungliga Operan. Vi är bloggarvännerna som delar många passioner: Opera är en! Rosor en annan… osv.

Ja, kära du – i nästa blogginlägg lovar jag att både Sigtuna, NYC, Nordamerikansk och svensk polis ska få plats – och så ska vi få koll på hur det gick med min hallonröda väska! Vi får se om bloggen kommer på Långfredagen… den känns ju helig. Vi får nog släppa kronologin i dagar – den kommer när den kommer! Håll utkik!

/Carin Coach 🙂

Presidentval i USA och berättelser från Värmland

Snön yr som pudersocker där ute, och i morgon, när vi vaknar så vet vi hur det gick. Oavsett vilka politiska åsikter vi har så står vi inför ett historiskt presidentval i USA. En kvinna, Hillary Clinton, kan bli vald till president i det stora landet i väster 2016 och minst fyra år framåt.

Vilka konsekvenser får utgången på valet för oss här i Sverige – ja, den som det visste. Det fenomen att verkligheten pågår simultant och parallellt är svårt att förstå nu och så har det alltid varit. Samtidigt som små barn föds pågår det fruktansvärda krig osv. Att fästa berättelserna på pränt, eller på film att fånga verkligheten är ett sätt för oss att både minnas, försöka förstå och lära oss. Och frågan är vad har vi lärt oss – egentligen? I det stora tv-fönstret, hur ser världen ut vad förväntas vi klara av? Hur vill vi att jorden ska snurra?

Nu kommer den mest ”skruvade P-3 -övergången” på länge, för nu på lördag den 12 november är det boksläpp på Karlstads Stadsbibliotek kl 13-15 för Värmlandsvägar, en antologi av Värmländska Författarskapet. I presidentvalstider kunde jag bara inte hoppa över det faktum som kan komma att bli en vattendelare i vår tids historia. Den som lever får se och här följer spåret med berättelser efter vägen och närmast i fokus det lokala: Värmlandsvägar.

IMG_3070

I det stora internationella, internetbaserade utbudet av global information har kanske det lokala, trygga, aldrig varit viktigare? Vad tror du? Det finns många tankar om detta, men jag vill ta chansen och citera Värmländska Författarsällskapets ordförande, Carl Göran Gustafsson skriver.

Varsågod njut av vår ordförandes, Carl Göran Gustafssons ord:

”Spontant tänker jag på det viktiga läsandet, skrivandet och berättandet. Att föra berättelserna vidare, jag tänker ofta på några ord som John Dimitri en romsk man yttrat; ”Hade det aldrig berättats, hade det aldrig hänt”. Det kan vara vardagliga berättelser, eller mera världsliga händelser. Att läsandet och skrivandet är demokratiska rättigheter, att barn och ungdomar ges dessa möjligheter. Att VFS är en platå och mötesplats för författare i alla åldrar, möten som ger energi, kreativitet och skapar tillsammans möjligheter för varandra. Där vi bjuder varandra på en eller flera skrönor.”

IMG_3069

Jag passar på att sprida inbjudan och säga: VÄLKOMMEN!

Hoppas vi ses på lördag. Jag ska vara med och läsa min novell som är i en ny genre – burlesk! Ligger i hårdträning för vi har nästan ett ”TV 4-schema”, då vi är många som ska få plats med våra korta texter på 5-7 min i uppläst tid.

/Carin Coach

 

 

Vad ska barnen säga om oss? Vi som gick före

Hej i septemberdagen! Är du som jag, storögd inför att vi snart befinner oss i oktober månad. Det är som om allt kommer snabbare, eller? Hörde siffran 60 miljoner människor på flykt och allt sker samtidigt. Hur ska vi kunna förstå och omfatta allt det här- vi små människobarn? Det här rör sig ständigt i min skalle och det finns nertecknat i Coachtrilogin.

Snart packar jag väskan och tar tåget till Bokmässan i Göteborg. Undrar vilken klänning jag ska välja i år?
Det brukar vara varmt på Bokmässan och massor med folk. Vi kanske ses där nere! Vulkans monter B 03:59 (fre&lör)

Här är en bild från i fjol och klänningen hänger fortfarande med – oj, vad jag mumsar och äter!

_MG_7821

Foto: Felicia Flodin Bok&Bibliotek 2014. Min tredje bok i Coachtrilogin: Kommande natt…

Jag tar med mig ett gäng böcker ner till mässan. Den tredje boken handlar om vad vi gör idag som påverkar de som kommer efter oss. Vad ska barn och barnbarn säga om oss? Vi som gick före. Hur vill vi att de ska tala om oss – vi som gick före? Vilka spår vill vi lämna efter oss – vilket arv?

”Det är ingen ”lek” att läsa mina böcker, det vrider till och det är precis vad som behövs om vi ska utvecklas. Ps. Min webb restaureras och därför når du mig via min Facebooksida den närmaste tiden.

/Carin Coach 🙂

17 maj…

Undrar om härligheten känns – försökte fånga den en dag, när jag tog det här fotot…

I vårt grannland firar man #17 maj idag!

En vacker dag hoppas jag få uppleva det…

Vi har varit på väg till Norge flera gånger och så har vi behövt ställa om planerna.

Trädet har inte ett smack med 17 maj att göra – jo-o det har det visst det, förresten!

Känslan i rörelsen, skönheten – den bedövande skönheten rimmar med känslan av att vara fri – det befriande och lyckliga när livet är fritt!

Ha en strålande söndag!

/Carin Coach 🙂

#blogg100 #lovelife #livelife

”Odla din trädgård”…

Hej där fining! Hur är läget? Vad sägs om att odla…? Det berömda citatet ”Att odla sin trädgård” kommer från Upplysningstidens utilisistiska trend att det ska vara nytta med det man gör. Voltaire, fransmannen som myntade orden i sin roman Candide – låter läsaren förstå att det inte bara gäller blommor och köksväxter som genom erfarenhet ska lära sig av sina erfarenheter… Vi människor ska också vakna till och se effekterna av våra handlingar…

Tror du att det här finns med i mitt coachingtänk ?-Ja ja mensan! Vi lär oss av våra erfarenheter – om vi kan, vill och vågar se på dem, höra dem, känna dem. Det kan gälla rutinerna på en arbetsplats eller själva vardagslivet. Det är huuur spännande som helst. Upplysningstidens ideal ligger insprängda i en radda av kulturella segment i våra liv (vare sig vi vill eller ej). De skymtar fram i romaner, pjäser, arkitektur, konst, teater, musik… allt det här blandar sig som all kulturell verksamhet. Det sker ett osynligt och ständigt flöde av påverkan i den kontext vi befinner oss i. Det är spännande att veta och försöka komma underfund med var den fria tanken finns – den som är helt ”ren” från påverkan… en riktig pensée! 🙂

/Carin Coach 🙂

#blogg100 #lovelife

IMG_5314[1]

Penséer i motljus.

/Carin Coach 🙂

#blogg100 #lovelife

#Happy New Year!

#Happy New Year! 😀 Hej där sköning! Så här började jag mitt blogginlägg i morse. Jag tassade upp ganska tidigt – våra aftnar är så fyllda med härligheter så jag tänkte det är bäst skriva i morgonens förväntan…

Oj, vad jag skrev, länkade och donade – berättade om varför det är mer och mer engelska inblandat i min närvaro på sociala medier och… vips så var hela härligheten borta! Puts väck!

Det var förmodligen jag själv som fibblade till det eftersom jag parallellt med mina globala hälsningar la upp videoklipp på mitt You Tube-konto.

Så mycket kärlek strömmar runt vår jord en dag och natt som denna... Min nyårshälsning finns här. Det är tre små videoklipp från #nature. Min hälsning är ganska tyst (inga raketer för skotträdda) och sinnlig. I verkligheten var det närmre – lyckas ej få fram känslan – din fantasi får fylla i hålen! Klicka dig fram på mitt You Tube-konto, så ser du de små sekundklippen.

Känner du andningen i ett av dem? Det är som om sjön är ett stort bröst som häver sig i andningens rytm. Spana in hur det glittrar till i isformationerna och sedan blir isklumparna svarta #inhale #exhale #lovelife #beauty #peace on earth.

Det blir lite hastigt och lustigt här- ska ut i solen – och sen blir det skönsång i kyran och gästabud ikväll – ahh vad mysigt.

Har du också sett vad som händer när du klickar här?

Svämmande härlighet och GOTT NYTT ÅR! Önskar jag dig käraste läsare.

/Carin Coach 🙂

#blogg100 #lovelife

IMG_4153[1]

#ENERGY

#HAPPY #NEW #YEAR!

White Christmas…

Hej där sköning! Hoppas du har det fint i vita julen – eller var du nu är på jorden. Här är det minus 10 – 12 grader, lite vitt på backen och kallt som i ett kylskåp.

Snart är det Nyår och vad skulle hända om du gav dig själv en present? Dig själv eller någon som du uppskattar. Jag har fina erbjudande på mina coachböcker t o m 15 jan – 15, just för att uppmuntra till möjligheten att genomföra Nyårslöftena och ha det mysigt under tiden.

Leda eller ledas? Vill du vara ledare i ditt eget liv? Vill du lära dig hur du kan påverka ditt tillstånd, fokusera, hålla din linje, hitta energi och kraft i minsta pryl, minsta risiga situation? Då ska du köpa mina böcker, kontakta mig och hålla utkik här i bloggen!

Metaforen som jag nämnde om i gårdagens blogg, ”Finlandsfärjan” … det blir en annan dag!

Ha nu en lovely söndag – känns som liten final på #White Christmas! så här strax före Nyåret. Vips så är vi där – i 2015!

IMG_4125[1]

 

 /Carin Cocah 🙂

#blogg100 #lovelife

GOD JUL !

IMG_4002[1]

GOD JUL KÄRA LÄSARE!

Hej sköning, på självaste Julafton! Vem läser en blogg då? Ja- a, kanske nu, kanske du, kanske sen…

Oavsett – tänk att få uppleva hur värme och kärlek strömmar fram i verkligheten och på sociala medier så här års. Människor som ställer upp för andra, gräddar våfflor till hemlösa på Stora Torget i Karlstad, ordnar för utsatta grupper på många olika sätt. Allt finns ju samtidigt – både det fantastiska och det mörka, svåra.

GOD JUL – allt gott önskar jag Dig och Er alla! Stor Julekram! Husets alla tomtenissar ropar på mig och undrar var jag är…

/Carin Coach 🙂

#blogg100 #lovelife

 

Kalender vad händer?

Hej där fining! Hur är läget så här den 16 december? Hur är det i din kalender – vad händer?

Vad har du på gång? Vad ser du fram mot? Hur vill du att det ska vara i advent? 

IMG_3919[1]

Igår, nja tidigt i morse – riktigt tidigt – i natt alltså, så sa jag att jag skulle berätta lite om mina coachböcker.

Visst vill jag berätta om dem – i den tredje talar jag om hur vi gemensamt kan skapa en bättre värld. Det talar jag om i den första och i den andra också. Alla små och medvetna steg vi kan ta på våra arbetsplatser, i våra personliga och privata liv som individer och som team.

Fingrarna stannar hela tiden av – det beror inte på att jag inte vet vad jag vill skriva. Det beror på att tårarna tränger sig på och blicken stelnar. Har du hört om massakern i Pakistan? Jag #älskar Malalas frågor om vapen och böcker. Har du hört henne? Vilken värld vill vi skapa för de som kommer efter oss? Det frågar jag i Kommande natt…

Det blir inte så mycket berättat om böckerna idag, tårarna trillar och du ska få se hur några små nallar är med och stagar upp böckerna. Klicka här så får du se hur länge mina JULKLAPPSPRISER pågår och du kommer till min andra blogg. De fina priserna pågår längre än du kan gissa, tror jag. Klicka här! /Carin Coach #blogg100

IMG_3927[1]

Här ligger Coachtrilogin, JA-lagen, PLUSPOLEN och Kommande natt… Min bok finns med i vitt och grått, där man skriver svar och kan böjra coacha sig själv. Du ser också Blomsterbrickan, som bygger på min målning, Mångfaldstavlan. Nallarna tittar på och är nyfikna på vad som står i böckerna. Min App, Fokus Fem, syns inte här – men du kan klicka här och ladda ner.

I bilen dit så kom jag på…

Hej sköning! Hur är läget? Söndag morgon som klippt ur en vikingafilm, med den tenngråa hinnan dragen som en film över det levande och av någon outgrundlig anledning så ”hör” jag vassa vapen smidas, swisch, swisch. Det är så klart min fantasi som spökar – jag har sett för många ginglar på tv och våldsamma vikingar och vet du – det var inte alls det jag skulle skriva om. Nä-e!

IMG_3523[1]

Jag börjar i stället med att säga TACK! för fina boken, Alma på Mårbacka av Matts Nilsson, ordförande i Föreningen Värmlandslitteratur. Rosen fick jag av gästerna, som kom hem till oss på middag kvällen.

Igår var jag  på något så fint – Värmländska Bokmässan på vackra Karlstad CCC. Vad är det bästa med mässor? Ibland tänker jag att det är alla möten som får chans att bli till – utbytet av tankar och idéer och många gånger att man får chansen att se varandra. Tänk så många fina möten jag var med om igår! Vad mycket jag lärde mig.

Igår stod jag på scenen – olika scener. Dels ”på:ade” jag andra talare – alltså hälsade dem välkomna och tackade dem och så talade jag själv i Utsällarhallen. Har du upplevt den där känslan när du har massor att berätta och undrar: Var ska jag börja? Vad ska jag ta med? Så var det för mig igår.

I bilen kom jag på: Jag glömde att ta med min röda tråd, tampen (snöret) som jag köpt på Hjertmans (båttillbehör) och som är ett av mina signum. Jag la ut den ändå, som en osynlig riktning på scengolvet. Det jag glömde berätta, och som står i böckerna, är hur poeterna följer mig på vägen genom Coachtrilogin; Tranströmer, Fröding, Boye, om Sokrates och Kierkegaard, Rolf Edberg och Dag Hammarskjöld allt det här blandas med mötet med läsaren som är medförfattande, medagerande i sin egen nutid för att fortsätta att utveckla det som är bra till ett naturligt bättre.

Coachtrilogin består av tre böcker och allt har gått så fort, som jag skrev i sociala medier igår kväll. Jag hejdade mig med bok nr 2 – sen gick det inte att stoppa längre.

JA-lagen 2011

PLUSPOLEN 2013

Kommande natt… 2014

Varje bokpaket består av huvudbok och anteckningsbok (Min bok). Det är Min bok som är diamanten i sammanhanget, det är där det händer spännande grejor! Det är där kreativitet, fantasi, upptäckter och insikter får chans att blomma ut hos läsaren! Det är syftet med mitt arbete – att så många som möjligt ska komma åt sin kraft och frigöra sin potential. Det här är för privatpersoner och för arbetsplatser. Det finns en utbildning som hör till: Den heter GRÖNT KORT i coachande förhållningssätt. Den hängde om halsen på mig igår, där jag stod och gick i mn Mångfaldsklänning. Men GRÖNT KORT sa jag inget om – det blir bara för mycket på en gång. Det är så mycket nytt att bägaren riskerar att rinna över. Så jag startade med att berätta om JA-lagen – hur vi kan bli nyfikna på vad som är positivt i det negativa – hur vi coachar oss själva bort från det som hindrar oss genom entreprenöriellt tänk. När vi möter motstånd – hitta nya vägar, upp och hoppa! Jag berättade om att Jantelagen är så oattraktiv för mig att tre bokstäver föll bort, när jag krängde den ut och in – kvar blev bara JA(n,t,e)-lagen.

Jag valde att fokusera mina 30 minuter på scenen med ambitionen att försöka förmedla en känsla om vad mitt arbete syftar till. Hur jag genom gestaltande exempel – utvecklingen av böckerna med tyger, Mångfaldstavlan, brickan vars tankar liksom ”knallar vidare” och går iväg, som utanför bokens rader ut på en Sommaräng, där det under ytan är krig, blod, eld och nattsvart smärta om inte vi människobarn hjälps åt att samarbeta, sluta fred inom oss själva och värna om miljön, naturen, klimatet och freden med start i det nära mötet i det lilla mötet, relationen här och nu. Så enkelt – så svårt och ibland så lätt: 5 -10 mm. Det fina är att veta att vi var och en har positiv påverkan och vi kan börja med oss själva, våra egna relationer, vårt eget livsområde. När vi laddat oss positiva i PLUSPOLEN går vi vidare till sista boken och där ställer jag frågan: Hur vill vi att våra barn och barnbarn ska minnas oss? Vi som gick före. De steg vi tar idag har betydelse för deras framtid. Hur vill vi välja att skapa vår Kommande natt… ?

I bilen kom jag på att jag glömde den röda tråden – just nu kommer jag på att jag glömde berätta om varför jag skapat konceptet med huvudbok och anteckningsbok. Det är av flera skäl:

  1. Minnet av hur jag själv skruvade på mig när jag läste utvecklingslitteratur och det kom en rad att skriva på. Där jag skulle svara på en fråga. Plötsligt blev jag seg – nä- e orkar inte hämta pennan… ah, tar det sen… Så kom jag på: Här har jag lagt tid på att läsa en kanske 3 cm tjock bok och så hoppar jag över det viktigaste: action! Göra själv!
  2. Medskapande, medagerande, kommunikation ligger i vår tid inom företagande och vardagsliv. Med ny teknik förändras vårt beteende, våra köpvanor mm. Jag går en distanskurs på KAU och CTF om  kundupplevelser, kundpåverkan – jätteintressant! Här finns så mycket att lära!
  3. I mina tre böcker är själva poängen att läsaren är medskapande, tar ansvar och agerar mot sina mål. Coachens roll är att precis som Sokrates och majevtiken (förlossningskonsten) att ställa öppna frågor som gör att läsaren får syn på något som – ofta redan finns och är färdigt – men ur en annan vinkel får ett nytt ljus, en ny betydelse. Ofta är det små, små förändringar: 5 – 10 mm. Om det får jag berätta en annan gång!

Oj, oj, oj – idag blev det bestämt ett rekordlångt blogginlägg. Vill du se klänningen och tyget jag talade om – klicka här!

Och vet du, innan jag slutar här så måste jag få berätta om känslan… När Björn Sandborgh och Bengt Berg avslutar den Värmländska Bokmässan 2014 så är det som om Frödings alla skogar kilar in sig i rummet, på scenen i stolarna mellan oss, där vi sitter och står och upplever tillsammans!

IMG_3516[1]

Björn Sandborgh spelar gitarr och sjunger – Bengt Berg läste. Ska upplevas, går ej att förklara. Jag tycker stämningen anas genom fotot här. Vad tycker du?

/Carin Coach 🙂

#blogg100 #lovelife #createfuture


Senaste inläggen.
Bloggat på nwt.se.
Desktop