Stina Bergström (MP)
Etikett. Per-Inge Liden

Valkampanjar i viktigt val

Nu är valrörelsen i full gång. Ja, jag menar i vårt grannland Norge. Den 11 september är det val till den norska riksdagen – Stortinget. I torsdags åkte jag över gränsen för att valkampanja med mina norska kamrater.

Det går bra för det norska miljöpartiet, MDG, Miljopartiet de gronne, i oppinonsmätningarna. I flera mätningar ligger de en bit över fyra procent. Med det resultatet skulle Rasmus Hansson, som idag sitter som ensam  grön i Stortinget, få flera gröna stortingskamrater från hela Norge.

Rasmus kom som första MDG:are in i Stortinget för fyra år sedan då partiet gjorde ett rekordval i Oslo. I Oslo sitter också MDG med och styr sedan två år  tillsammans med Arbeterpartiet och Socialistisk Venstre.(I Norge har man Stortingsval för sig, kommun- och fylkeval för sig med två års mellanrum).

Det är en sådan stryka att ha systerpartier i andra länder och kunna hjälpas åt och utbyta ideer. Jag var inbjuden för att prata hållbart skogsbruk  till MDG i Ringsaker i Hedmark fylke, som är ett grannlän/fylke till Värmland. Det var väldigt spännande att diskutera skogsbruk och skogsskydd med norska skogsägare, miljöaktivister och ekoturismföretag. Att seminariet ägde rum i Moelv som är platsen där det stora skogsbolaget Moelven startade och fortfarande är den stora arbetsgivaren satte också krydda på det hela. MP:s nya skogspolitiska program gick åt som smör i solsken.

Efter kvällsseminariet följde jag med MDG:s representant i kommunen Thomas Eriksen och hans fru Karolina och byggde en ”valstuga” på torget i Moelv inför helgens marknad innan vi åkte hem till dem och nattpratade grön politik i Norge och Sverige.

På fredagen åkte jag ned till Oslo och sammanstrålade med Per-Inge Liden, kommunalråd i Karlstad. Vi besökte partikansliet och deltog i valkampanjsmöte med språkrören Une Bastholm och Rasmus Hansson, partisekreteraren Lars Gaupset med flera. Imponerande att höra om alla frivilliga partimedlemmar som kampanjar och knackar dörr över hela Norge.

En stor profilfråga för MDG och en stor fråga i valrörelsen är den norska oljan. MDG har avgett tre viktiga löften till de norska väljarna. Ett av dem är att inte stötta någon regering som öppnar nya oljefält. MDG har också gjort en avvecklingsplan för att upptaget av olja ur det norska havet.

De två andra löften är att partiet alltid kommer att sätta miljö först och aldrig stötta en regering där Framskrittspartiet finns med.

Om detta och mycket annat pratade jag och Per-Inge med alla debattsugna Oslobor på Karl-Johan under eftermiddagen vid MDG:s valcykelkärra. Vi hann också med att fika med Johan och Sabina, språkrören för vår svenska miljöpartiavdelning i Oslo, innan vi lämnade Oslo. Nu håller vi alla tummar för ett bra resultat den 11 september. Jag ser fram emot valvakan !

Thomas och Karolina bygger ”valstuga” på torget i Moelv

Jag, Per-Inge, Une och Rasmus.

 

Per-Inge och Leif Ingholm framför MDG:s valcykelkärra på Karl-Johan.

 

Sabina och John, språkrör för MP Oslo, vår lokalavdelning för alla svenskar i Oslo

 

På EGP:s rådsmöte i Zagreb

gruppbild

Två gånger om året, vår och höst, håller Gröna Partier i Europa (EGP) rådsmöte. Årets vårmöte hölls i helgen i Zagreb. Jag hade blivit ombedd av våra gruppledare att delta eftersom klimatfrågan och höstens klimatmöte i Paris stod på dagordningen.

Lokala värdar för mötet var det kroatiska gröna partiet ORaH och Kroatiens president Kolina Grabar-Kitavoric var med och invigningstalade (under ett gigantiskt press- och säkerhetsuppbåd).

Jag har aldrig deltagit på något rådsmöte förut, men kommer definitivt att göra det igen. Att träffa flera hundra gröna från alla Europas länder var en stor upplevelse

Vi är många, vi är på väg åt samma håll, men vi tycker inte lika om allt.

Det blev bland annat tydligt på jämställdhetsnätverkets träff där vi diskuterade föräldraledighet. Förslaget om obligatorisk 6-veckorsledighet för alla mammor med 100 procents lön betald av arbetsgivaren har EU nu dragits tillbaka. Det tycker vi gröna i Sverige är bra (Varför bara för mamman? Varför tvingande? Varför ska arbetsgivaren betala istället för staten?) Men många andra gröna partier ser en tvingande Eu-lagstiftning som ett första viktigt steg för att mammor överhuvudtaget ska kunna vara hemma med sina barn utan att förlora jobbet. I vissa länder har t ex mamman bara rätt att vara hemma 1 dag (!) efter förlossningen. Jag förstår att de tycker vi är osolidariska som inte vill vara med och driva något som för dem skulle innebära en stor förbättring.

Vid mötet antogs en rad resolutioner, texter som ska tydliggöra EGP:s ställning i aktuella frågor. Jag koncentrerade mig mest på två av dem. En som FYEG, det Europeiska unga gröna, lagt om klimatförändringarna och att snabba upp takten i klimatarbetet i Europa och en som de grekiska gröna lagt om GMO. Både gick igenom efter en del kloka ändringar och diskussioner.

Miljöpartiet de gröna, Sverige och Vihreät- De gröna, Finland hade tillsammans skrivit en resolution om de Sustainable Development Goals som ska ersätta Millenniemålen. Alla resolutioner kommer inom kort att finnas på europeangreens.eu.

Det var ett intensivt program fredag-söndag men när mötet var slut på söndagen hann jag se mig om i Zagreb några timmar innan hemresan tillsammans med de andra i den svenska delegationen: Våra två delegater Per-Inge Liden och Lars-Olov Karlsson, mina riksdagskollegor Annika Hirvonen och Jakob Dalunde och vår internationella sekreterare Anna-Karin Andersson.

Lars-Olov och PI

Få kvinnor med politisk makt i Värmland

När jag var i Ransäter på Värmlands ”Almedal” fick jag frågan vad jag som det största demokratiproblemet för Värmland. Jag svarade:

– Den skeva könsfördelningen i kommunledningarna. Det är männen som har makt, det är män som prioriterar vad det ska satsas pengar  på. Det är männen som har störst inflytande på i vilken riktning Värmland ska utvecklas.

När jag satt i kommunstyrelsen i Kil förra mandatperioden var vi som mest tre kvinnor av 11 ledamöter. Det är självklart att det speglade av sig på diskussionerna kring bordet. Och besluten. Jag var rätt frustrerad många gånger när jag märkte hur rörande överens männen, över partigränserna, var om vad som skulle prioriteras i kommunen. Killarnas ishockyklubb istället för tjejernas ridklubb.  Ny rondell för bilisterna, de flesta män, istället för cykelbana för cyklisterna, de flesta kvinnor ? Osv….

SVT har gjort en granskning på hur få kvinnor som sitter i landets kommunstyrelser . Arvika utmärker sig som en kommun i botten, med elva män och bara fyra kvinnor i styret. Kommunalrådet Claes Pettersson uttalar sig i Värmlandsnytt.

När Claas Pettersson, som ordförande i Arvikas kommunstyrelse träffar Värmlands andra KS-ordföranden är det 14 män och 2 kvinnor i rummet.  Om ledaren för landstinget och region Värmland är med också är det 16 män och 2 kvinnor. Så ser könsfördelningen ut bland de högsta politikerna i Värmland…

Men jag är glad över att vara med i ett parti som klarar sig bäst i SVT:s granskning av vilket kön vi placerar i kommunstyrelsen, 44 procent av de gröna ledamöterna i landet är kvinnorna.

I Kil har vi en kvinna, Maria Ekberg, som ledamot i kommunstyrelsen. I Karlstad delar Maria Frisk och Per-Inge Lidén på kommunalrådsposten. I landstinget har vi nu en kvinna, Eva Hallström, som landstingsråd. För nästa period, föreslår vi en man, Jesper Johansson. Så fördelar vi maktpositionerna i Miljöpartiet. Rättvist och jämlikt

 

 

 

 

 

 

 

MP näst största parti i Värmland

Per-Inge och Maria”Om vi får över 15 procent i Karlstad lovar vi att bada i fontänen på torget i natt. ” Glädjen stor högt i tak igår på vår valvaka när vallokalresultatet för EU valet presenterades vid nio-tiden. Karlstads gröna kommunalråd Maria Frisk och Per-Inge Liden avgav ett löfte. När valnattens resultatet kom hade 16,5 procent av Karlstadborna lagt sin röst på MP  och råden fick ta ett nattbad.

bengt och jag

Under dagen delade jag ut valsedlar utanför församlingshemmet tillsammans med Maria Ekberg och Bengt Karlsson, MP:s fullmäktigeledamöter i Kil . Vi tillhör alla Boda valdistrikt och kunde glädja oss åt att fler Bodabor röstade grönt i år än förra Eu-valet. När nattens valresultat kom visade det sig att vi var näst största parti i valdistriktet med 15,7 procent av rösterna.

Tack alla goa gröna Värmlänningar som valde att lägga sin röst på Miljöpartiet och stödja den gröna kraften i EU! Våra Eu-politiker Isabella Lövin ,Peter Eriksson och Bodil Ceballos kommer att arbeta för ett öppet och mänskligare Europa som går i täten i klimat- och miljöfrågorna.
Som riksdagsledamot och språkrör för MP Värmland är jag stolt och glad över att MP ökade från 9 till 12.3 procent i Värmland. Jag är glad över FI:s framgångar. Men orolig och beklämd över att allt fler väljer att lägga sin röst på främlingsfientliga partier i Värmland, Sverige, Danmark, Frankrike och andra Eu-länder.

Skärmklipp

 

Påskbudget

Igår presenterade vår finanspolitiske talesperson Per Bolund vår skuggbudget. En budget som vi kommer att gå till val på och som vi slutgiltigt klubbade på vårt riksdagsgruppsmöte i tisdags.

Våra kommunalråd i Karlstad, Maria Frisk och Per-Inge Lidén, skrev bra tankar om budgeten i ett blogginlägg igår. Jag kan bara hålla med. Vår budget handlar om klimat, jobb och skola. Och om jämställdhet. Det är kvinnorna som gynnas av vår budget. Vi tycker det är hög tid för det – alliansens har under åtta år konsekvent gynnat männen i sina budgetar.

Om det skrev Per Bolund på SVD Brännpunkt igår. Därför lägger vi en feministiskt budget

Här kan du läsa hela skuggbudgeten

Ha en Skön och Glad Påsk!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Önskar klimatpolitiken var ett rally

energieuKlimat

Så har då EU parlamentet tagit sitt beslut om nya klimatmål. Beslutet innebär att EU-parlamentet förespråkar tre bindande mål fram till 2030. Utsläppen av växthusgaser ska minska med 40 procent, andelen förnybar energi ska vara 30 procent och energieffektiviteten öka med 40 procent.

Inte tillräckligt för att uppnå 2-gradersmålet. Men ändå mer långtgående än vad EU-kommisionen föreslog och de svenska moderaterna ville. I fredagens VF skriver Per-Inge Liden och jag att Vi önskar klimatpolitiken var ett rally

I samband med att rallyt Sweden kördes i Värmland förra veckan spelade vi också in en film på samma tema: http://www.youtube.com/watch?v=TFvuU5oi0WU

S-holm-Karlstad-Oslo på 2.55

Igår var jag på Stortinget  och pratade snabbare tågförbindelser mellan Stockholm-Karlstad-Oslo. Idag tar det sex timmar att åka de drygt 50 milen och det är längre tid än det tog för några år sedan. Med några nya bansträckningar, mer dubbelspår och andra tåg skulle vi kunna komma ner till tre timmar.

Till glädje inte bara för de fem miljoner människor som bor i denna region och får snabbare resor inom regionen utan också för alla de 1, 3 miljoner människor som varje år flyger mellan våra huvudstäder och istället får ett klimatsmart, bekvämt och enkelt sätt att resa.

Vi var ett 70-tal personer som deltog i konferensen. Bland annat stortingsledamöter, riksdagsledamöter, region- och kommunpolitiker från båda sidan gränsen. Jag var en av tre inledningstalare och jag tryckte på vikten av prata med en röst, se till att det görs en utredning med olika alternativ och se till att planerna kommer in i en gemensam Nordisk transportplan. Vi måste planera gemensamt för klimatsmarta person- och godsstråk på järnväg i Norden. Tågen ska inte stoppas av en landsgräns.

Förra veckan hade jag och Per-Inge Liden en debattartikel i Värmlands Folkblad om detta.
Och idag berättar jag om mina tankar kring konferensen i NWT.

Språkrörsbesök

Gustavikarlstad2Igår var Gustav Fridolin på besök i Värmland. Det var en fullspäckad dag med flera skolbesök, tal i Orrholmsgaraget och föreläsning på Folkets Hus i Skoghall. Jag, Per-Inge Liden, Martin Oscarsson och Mikael Jern hängde med Gustav och fick också möjligheten att umgås med Gustavs dotter Charlie som var med.

Gustav hann också med en TV-intervju där han pratade landsbygdspolitik med utgångspunkt från en aktuell värmlandsfråga – tågstoppen. För oss miljöpartister är det en självklarhet att även människor som bor på landsbygden ska ha rätt till kollektivtrafik. Vi vill både ha snabba tåg och tåg som stannar på de mindre stationerna. Det är en fråga vi driver både i Värmland och i riksdagen.

Lars Bull, VD i Värmlandstrafik, säger i tv-inslaget att landsbygdens kollektivtrafik inte är en fråga för riksdagen. Han tycker också att frågan har behandlats i god demokratisk ordning i Värmland.

Om det är vi inte överens. Turerna kring tågstoppsfrågan kommer att få ett speciellt avsnitt i mina politiska memoarer. Under rubriken politiskt fegspel….

”Publikens 200-årsvision blev Fridolins” – VF skriver om besöket

”Visionär Fridolin engagerade publiken” -NWT skriver om besöket

Riksdagsdebatt om tågstoppen i Värmland i Värmlandsnytt

 


Senaste inläggen.
Bloggat på nwt.se.
Desktop