Stina Bergström (MP)
Etikett. klimatförändringar

I Kenya och Tanzania

(mer…)

Rapport från klimatmötet

Sitter på ett cafe mitt i ett klimatmöte och skriver. Min första dag här har varit, minst sagt, fullmatad.

Lämnade hotellet redan vid 6.30 imorse för att ta mig till frukostmötet med  50 gröna politiker från hela världen. Åsa Romson hade oxå lyckats komma loss och fick förståss, som delegationsledare och en av undergruppernas förhandlingsledare många frågor.

Under dagen har jag representerat Sveriges riksdag i två möten. Med parlamentariker från Bangadesh och från Indonesien. Två länder som redan drabbats hårt av klimatförändringarna.

Har oxå hunnit med ett seminarium om köttätandets klimatpåverkan med bl a Johan Rockström och lärt mig att i EU står köttproduktionen för 12 procent av utsläppen. Trots att vi bara utgör 7 % av världens befolkning äter vi 16% av köttet. Dags att lyfta detta i klimatförhandlingarna tyckte talarna.

Vid tretiden i dag kom ett nytt utkast på klimatavtal. Nu nedbantat till 28 sidor. Jag är positivt överraskad över att skärpningar av målet, både vad gäller vilken temperaturhöjning som är acceptabelt ( under 1,5 grader istället för 2,0) och vad gäller hur snabbt utvecklingsländernas ska komma ned till nollutsläpp (i mitten av århundraden istället för i slutet) finns med som alternativ.

Klimatmötets ordförande Laurent Fabius nämnde tre knäckfrågor när han lämnade över texten till mötet; Ambitionsnivån, hur ansvaret ska delas upp och finansieringen. Sedan finns det andra frågor och skrivningar som är ”klamrade” där det finns olika åsikter historiskt om mänskliga rättigheter, jämställdhet och kvinnors rättigheter. Viktiga frågor som sällan lyfts upp när texterna diskuteras externt.

Åsa Romson har en viktig uppgift som förhandlingsledare i en av undergrupperna tillsammans med Rene Orellana, minister från Bolivia. Fram till åtta ikväll fick länderna på sig att komma med kommentarer på texten. Fortsättning följer…

Skogsbrand och tågkaos

I helgen var jag utanför Röjdåfors, i norra Värmland, på en 60-årsfest. När vi satt ute och åt frukost på söndagsmorgonen kände vi lukten av brandrök. Först på eftermiddagen förstod vi att det var rök från den stora skogsbranden som fortfarande rasar i Västmanland. Den största branden i Sverige i modern tid. Jag känner med de som nu måste lämna sina hem med oro för att aldrig få återse dem.

Igår körde jag sonen till stationen i Karlstad. Vi fick krypa fram på 61:an när vi körde dit; regnet stod som en vägg utanför vindrutan och himlen lystes upp av blixtar. Väl framme förstod vi att vi kunde ha kört ännu långsammare; det låg ett träd över kontaktledningen mellan Karlstad och Kristinehamn. Tåget stod stilla och när ersättningsbussarna skulle komma visste ingen…

Både skogsbranden och gårdagens tågkaos är tecken på att vårt klimat håller på att förändras.

Förutom att hejda klimatförändringarna genom att minska våra CO2-utsläpp måste vi också höja beredskapen för att möta effekterna av vårt förändrade klimat.

MP:s förslag för bättre beredskap
Idag höll Per Bolund och Åsa Romson pressträff och presenterade våra förslag för bättre beredskap. Det handlar bland annat om mer pengar till räddningstjänsten och hemvärnet och att ge Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ett nytt uppdrag; att skydda Sverige för effekterna av klimatförändringarna.

När det gäller järnvägen så handlar det förstås både om att göra järnvägen mer robust – till exempel genom att ta bort de träd som kan falla över en kontaktledning när det blir oväder -och att ha en bättre beredskap för att ta hand om försenade resenärer.

Jag avundades inte tåg-personalen på Karlstad C som igår gjorde sitt bästa för att lugna stressade och oroliga resenärer. Inte blev det lättare för att det var tre olika tågbolag som var inblandade. Vars personal skulle försökte förklara för resenärer att de inte fick åka med ”deras” buss som lämnade stationen halvfull för att de hade ”fel” biljett, åkte med ”fel” operatör och måste vända sig med sina frågor till en annan konduktör, ngn annan stans…

Sverige behöver en ny tågordning, både för tågen och för att möta klimatförändringarna. Sverige behöver en ny regering.


Senaste inläggen.
Bloggat på nwt.se.
Desktop