Stina Bergström (MP)
Etikett. Annika Lillemets

Om ett händelserikt och tufft år

Så börjar år 2016 närma sig sitt slut. Dags att sy ihop säcken.  Det har varit ett händelserikt och skrämmande år. Nu senast med terroristattacken på en julmarknad i Berlin. Mordet på strosande, förväntansfulla, oskyldiga människor är svårt att ta in. Vart är världen på väg? Var kommer all ondska ifrån ? Vad är det som gör att dessa trasiga unga män tror att världen blir bättre av våld och hat?

Men det är som Margot Wallström och Anders Ygeman har sagt. Det bästa vi kan göra är att försöka leva våra liv som vanligt. Gå på julmarknader och skolavslutningar utan att vara rädda. Låta julen bli den högtid för kärlek och hopp som vi vill att den ska vara.

Hösten har varit intensiv på många sätt. I miljöpartiets riksdagsgrupp har vi arbetat för att ena hela gänget efter vårens ministeravgångar, språkrörsbyten och jobbiga beslut om Vattenfall och värdlandsavtal. Det kom vi i mål med strax innan riksdagens juluppehåll och det blev en fin julklapp. Ser fram emot att fortsätta arbeta tillsammans med Annika, Valter, Jabar och Carl i viktiga gröna profilfrågor som fred, sänkt arbetstid mm mm.

Miljö- och landsbygdsfrågor är andra av mina hjärtefrågor. Att vår miljö- och landsbygdspolitik går hand i hand skriver jag tillsammans med Emma Nohren i dagens NWT.

På miljöområdet har vi också rönt stor framgång det här året. Att miljöbudgeten ökat med 73 procent talar sitt tydliga språk. Om du är intresserad av vad jag och de andra i utskottet sa i vår budgetdebatt hittar du våra anföranden på riksdagens webb.

Nu ser jag fram emot julens högtid och dess budskap om kärlek och hopp. Och er alla vill jag önska en…

GOD JUL och GOTT NYTT ÅR

Kongress med bra beslut

Så har vi då kongressat i dagarna tre. Kongressen i Västerås var nog den mest spännande kongress jag varit på. Fylld av både väntade och oväntade beslut.

Arbetstidsförkortning

Det var stort att få vara med och debattera och besluta om det nya partiprogrammet. Det var skönt att vi fick ett så tydligt kongressbeslut för att behålla kravet på sänkningen av normalarbetstiden i partiprogrammet. 169 röster mot 50 för min och nio andra miljöpartisters kongressmotion om en sänkning av arbetstiden till 35 timmar i veckan, i ett första steg.

I fredags hade jag, Lise Nordin, Valter Mutt, Annika Lillemets och Carl Schlyter en artikel på Svenska Dagbladets Brännpunkt om varför MP måste fortsätta att slåss för sänkt arbetstid. En viktig reform både för den som har ett arbete, för den som vill ha ett arbete och för en hållbar framtid.

Vinster i välfärden

Det var också viktigt att vi fick en så tydlig och skärpt skrivning om vinster i välfärden i vårt partiprogram – ”Eventuella vinster ska återinvesteras i verksamheten”. Det är bra – skattepengar ska användas i verksamheten – inte delas ut i vinst.

En kongress är inte bara debatter, omröstningar och fantastiska tal av våra språkrör – det är också alla dessa givande möten med miljöpartister från hela Sverige. Mycket hinner avhandlas över en bit mat, en kopp kaffe, eller en öl i baren…

 

 

 

Köpfri söndag

Under allmänna motionstiden lämnade jag och Annika Lillemets in en motion om köpfri söndag. Föga anade vi vilken uppmärksamhet vi skulle väcka…

I tisdags ringde en drös med journalister och ett och annat argt mail har ramlat in i mailboxen. Nina Larsson (FP) rasar och tycker vi är både tenknik-  och näringslivsfientliga.

Det är intressant att en del blir så upprörda över att vi ifrågasätter möjligheten att kunna handla dygnet runt 7 dagar i veckan.

Men det finns andra röster i debatten också. Radio Värmland har idag ett långt inslag om vår motion. De intervjuar ett antal kloka värmlänningar som tycker att förslaget med köpfri söndag är riktigt bra.

Handels var länge för fria söndagar

Handelsanställdas förbund drev länge rätten för att deras medlemmar skulle ha fria söndagar. Att de inte gör det idag kan bero på att de som arbetar i affärerna ofta är beroende av att arbeta kvällar och helger för att kunna försörja sig. Många, i denna kvinnodominerande bransch, jobbar ofrivilligt deltid och på kvällar och helger är det mer betalt.

Jag är övertygad om att de som arbetar i affärerna och vi som handlar skulle må bättre av en dag fri från konsumtion. Övertygad om att många handelsanställda hellre skulle vilja ha bättre betalt när de jobbar de andra dagarna och vara tillsammans med familj och vänner på söndagarna.

Hur blir det med tillväxten ?

– Men har du inte tänkt på att det kanske skulle leda till att människor konsumerar mindre, var det en upprörd Metro-journalist som frågade. Hur blir det då med tillväxten?

Ja, hur blir det då med tillväxten? När kommer det att vara ok att säga att den ständigt ökade konsumtionen inte är hållbar? Vi har bara ett jordklot…

Här är en länk till motionen – Köpfri söndag


Senaste inläggen.
Bloggat på nwt.se.
Desktop