Stina Bergström (MP)

Nytt år utan nyval och vargjakt

Nytt år. Har unnat mig själv att gå på en låg växel under helgerna. Det har varit välbehövlig efter ett intensivt år. Med bland annat två valrörelser, regeringsskifte och regeringskris.

Jag var inte taggad för ytterligare en valrörelse utan är oändligt tacksam över decemberöverenskommelsen. Nu får vi riksdagspolitiker ägna oss åt politisk verkstad istället för valrörelse. Jag ser fram emot vårens arbete i Miljö- och jordbruksutskottet. Viktiga frågor kring klimat, miljö, jord-och skogsbruk står på agendan.

Det är en tuff tid vi lever i. En hel värld är i chock efter terroristdådet i Paris i onsdags. Det gäller att vi ställer de till svars som är ansvariga. Detta handlar inte om religion. Det handlar om sjuka, makthungriga män. Män som inte tål skratten, skämten och satiren. Vi måste fortsätta skratta åt dem. Vi får inte låta hatet ta överhand.

Parisdådet kom in i vår vardag som en bomb. Gårdagens beslut om avblåsningen av vargjakten var mer väntat.

Jag har full förståelse för att jägarna är besvikna. De som planerat, tagit ledigt och hyrt stugor för att vara med på jakten. Men skyll inte på förvaltningsrätten. Det är den förra, borgerliga. regeringen, som satt oss i den här situationen.

Förvaltningsrättens jurister gör bara sitt jobb. De har gjort den korrekta bedömningen och alliansregeringens beslut att ge Naturvårdsverket i uppdrag att delegera beslut om licensjakt till länsstyrelserna, beslut som sedan inte kan överklagas till rättslig distans, strider mot EU-rätten.

Det är synd att man istället inte har arbetat med en utökad skyddsjakt. Då hade vi sluppit den här cirkusen och djurägare kunde känna sig tryggare. Det är vargar som ger sig på tamboskap som är problemet, inte vargar i gemen. Jag hoppas nu på att samarbetsregeringen gör om och gör rätt.

 

 

 

Kommentarer Kommentarer (1)

Jag försöker igen Stina, den här gången helt utan sarkasm.
För dig och MP är det väldigt viktigt att de s.k. naturvårdsorganisationerna har möjlighet att överklaga beslut som inte går er väg oavsett hur stor majoritet de har i den svenska Riksdagen.
Ni överklagar och hänvisar till lagar skrivna i och av ett EU vars innevånare besöker Sverige just för att vi har en natur som de själva, efter att ha styrt sin naturförvaltning efter de samma lagarna, inte finner i sina egna länder.
Denna, en av Sveriges största turisttraktioner, har skapats genom generationer med småskalig tamdjursverksamhet och en jakt baserad på långsiktigt förvaltning av en förnybar resurs i samförstånd med resten av samhället.
Jag själv skulle inte vilja byta ut Sveriges natur mot någon annan i Europa.
Vad är det för natur du och MP vill ha?
Om ER natur är så mycket finare än vår, varför berättar ni aldrig hur den kommer att se ut så vi får chansen att välja?
Om ni klarar att förklara det vi uppenbarligen inte än förstått kanske ni t.o.m kan få mer är 2,6% av landsbygdens röster i nästa val.

Senaste inläggen.
Bloggat på nwt.se.
Desktop