Andreas Kullberg
Mental Träning för Företag

Nytt år, nya medel att nå dit du vill.

Läs följande med detta i bakhuvudet: En person som stressar presterar sämre. Sänker förmågan att lösa situationer.
En som mår bra presterar bättre.

Enkelt. Och ändå glömmer vi så ofta bort det i företags-/arbetsvärlden.
Mindre stress = bättre resultat.
Mer stress = sämre resultat.

Så, då kör vi.

Allt är egentligen bara medel att ta dig till de känslor du vill ha. Så var noga med vad du vill ha och vilka medel du använder för att komma dit. Och hur beroende du gör dig av just medlen.

Hur du vill må och vad du vill känna är alltid slutmålet. Resultatet du söker.
Alla andra slutmål är illusion.

Eller illusion, förresten. Att vi tror att de är slutmålet är illusionen. De är medel för att hjälpa dig finna de du vill. Att sälja den där skrivaren till den där kunden är ett medel för att få in pengar och för att skapa en nöjd kund. Vilket gör att många tänker trevliga tankar som gör att de känner en skön känsla.
Vi träffar släkt och vänner under julhelgen. Vi äter den vanliga maten med de saker som ”bara måste” finnas med. En del träffar massor av släkt och vänner på olika ställen under helgerna och tycker att det är fantastiskt. En del upplever stress.
En del upplever en enorm tillfredsställelse av lyxen att ha möjlighet att köpa julklappar. Andra upplever stress i samband med julklappsköpet.
Av vilken anledning träffar du människor, äter du julmaten eller köper du julklapparna?
Tänker du efter ordentligt så grundar sig svaret i en känsla. Och är den känslan en äkta ”må-bra-känsla” så är du nog på rätt spår. Om det är en ”slippa undan dålig känsla-känsla” så kan det vara läge att tänka ett varv till.

Illusionen är att det är allt vi gör, har och äter som skapar känslan. Att det är just Janssons frestelse som skapar den där julkänslan, ”för utan den är det ju inte riktigt jul”. Eller Kalle Anka, eller julmust eller att träffa alla i släkten just exakt på julafton som gör att vi mår bra.

Allt detta är medel du använder för att hjälpa dig tänka på ett sätt så att du mår bra. Och däri ligger en stor risk: att du gör dig beroende av yttre faktorer för att kunna må och känna som du vill.

Om det handlar om att träffa goda vänner eller släktingar och känna gemenskap så är det inte beroende av ett specifikt hittepå, i form av en ritual (julen) utan av hur du tänker i just det ögonblicket. Du kan känna samma gemenskap den 27 december. Eller 3 maj, för den delen.
Du kan skratta gott, må bra och mysa på julafton även utan Janssons, även om du tycker att Janssons är jättegott. Som väl är finns receptet sparat och kan avnjutas om tre dagar.

Nu när du går in i ett nytt år så fundera kring vad du egentligen vill ha. Och fundera gärna kring vilka medel du vill använda dig av utan att vara beroende av dem.

Att vara medveten om att ”må bra” och ”bra känslor” är slutmålet ger fortfarande tillåtelse att vilja åstadkomma saker och ting, att vilja vara hälsosam och stark, att ha äventyr och uppleva saker. Så länge du är medveten om att din lycka inte är beroende av detta.
Det visar sig att de som är medvetna om att allt det världsliga är medel för att hjälpa oss nå dit vi vill, i allmänhet åstadkommer mer. Och mer av vad de verkligen vill.

Så gott nytt år! Om ditt nyårslöfte är att träna, så var medveten om av vilken anledning. Om det är att äta bättre så var medveten om varför. Om det är att ”jag ska göra mitt bästa varje dag och se vart det tar mig” så var medveten om i vad det är du gör ditt bästa.
Är det för din skull, för att du vill, för att du vet vad som är rätt för dig?
Eller för vad andra ska tycka/tänka/säga?

Och sen: hur passar det in i ditt jobb att må bra?

Ta hand om dig! Det är du värd!

Klicka här för att läsa mer om vad Andreas Kullberg gör och vad som kan passa just dig och er.

Senaste inläggen.
Desktop